Sivut

sunnuntai 19. syyskuuta 2010

Madeiraluumuja

Ostin reilu viikko takaperin kaupasta luumuja, jotka eivät sitten olleetkaan erityisen makoisia. Mietin, mitä kirpakoista luumuista voisin tehdä ja keittokirjojani selaillessani törmäsin madeiraluumujen ohjeeseen. Madeiraa kun vielä sattui viime kevään madeiran matkan jäljiltä löytymään keittiön kaapista, ei reseptin valitsemiseen mennyt kauaa. Eilen sitten maistelin lopputuloksia ja totesin niiden jopa ylittävän odotukseni.


Säilönnästä ja tarvittavista esivalmisteluista löytyy tietoa esimerkiksi Marttalliiton sivuilta tai monista perusteellisemmista keittokirjoista. Säilöntäaineena kyseiseen reseptiin käytettiin natriumbentsoaattia, joka estää käymistä, sorbiinihappoa, joka taas estää homehtumista sekä värimuutoksia estävää askorbiinihappoa. Askorbiinihappoa ja natriumbentsoaattia löytyi apteekista helposti, mutta sorbiinihappoa olisi saanut vain tukusta tilaamalla puolen kilon erissä, joten jätin sen reseptistä pois. Tuskinpa nuo herkut joutavat kauaa jääkaapissa homehtumaan. Käyttämässäni ohjeessa luumujen kiviä ei ennen säilömisstä poistettu, mikä voisi käyttömukavuutta ajatellen olla hyvä idea.


Madeiraluumut
Resepti kirjasta: Seitsemän tähden keittokirja, Otava

1 kg tuoreita, kiinteitä luumuja

Liemi
2 dl vettä
6 dl (500g) sokeria
2 maustem. askorbiinihappoa
2 dl madeiraa
1 maustem. natriumbentsoaattia
1 maustem. sorbiinihappoa

Kalttaa luumut (ja poista kivet). Kiehauta vesi ja sokeri kattilassa ja lisää askorbiinihappo. Nosta kaltatut luumut liemeen ja anna hautua muutama minuutti. Ota luumut liemestä ja tölkitä.

Keitä lientä hieman kokoon ja jäähdytä se. Mittaa 2 dl lientä ja yhdistä se madeiraan. Sekoita muut säilöntäaineet liemitilkkaseen ja yhdistä seos madeiraliemeen.

Kaada madeiraliemi luumujen päälle siten, että luumut peittyvät kokonaan ja tölkkiin ei jää ilmatilaa pieneliöille. Sulje tölkit heti ja säilytä ne viileässä.


P.S. Omatekoiset säilykkeet ovat mukava lahja tai tuliaisidea. Tässä matkalla kyläsille...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti