Sivut

keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Lumiperhosia

Sain joku viikko sitten arviotavakseni teeveestäkin tutun Koristeelliset kakut -lehden ensimmäisen numeron lehden julkasijalta. Aikani lehden kauniita pastellinsävyjä ja sieviä kuvia ihasteltuani päätin ottaa paketissa mukana tulleet muotit käyttöön ja kokeilla koristeellisten perhospikkuleipien tekoa.


Lehti on mielestäni ulkoasultaan huoliteltu. Leivonnaiset on koristeltu ja valokuvattu taidolla.Vaaleanpunaista ja muita pastellinsävyjä pursuilevasta värityksestä ja lehden taitosta voisi äkkiseltään ajatella lehden olevan lapsille suunnattu ja myös osa koristeluideoista on mielestäni hiukan lapsekkaita. Mitäpä muutakaan kukkien ja perhosten näpertely kuitenkaan pohjimmiltaan olisi, kuin lapsuuden prinsessaunelmien suloinen jatkumo.

Reseptit vaikuttavat yksinkertaisilta, mutta toimivilta. Hyvää on, että suurin osa ainemääristä on esitetty myös grammoina, ei kuitenkaan ikävä kyllä kaikkia. Mitä mielestänne tarkoittaa esimerkiksi "keskikokoinen kananmunan valkuainen" tai "hiukan vettä" pikkuleipien sokerikuorrutusta valmistettaessa? Jokainen pikeeriä valmistanut kun tietää, että veden lisääminen tomusokerin joukkoon on tippapeliä. Kaiken kaikkiaan lehti vaikuttaa monipuoliselta ja toimivalta kokonaisuudelta kakkuharrastustaan aloittelevalle sekä jo jonkin verran leiponeelle. Ammattilasille sitä tuskin on suunnattukaan.


Testasin lehden pikkuleipäreseptiä sekä pikkuleipien kuorruttamista lehden ohjeiden mukaan.

Pikkuleivät
Resepti lehdestä: Koristeelliset kakut 1
18-20 pikkuleipää
125 g suolatonta voita (käytin normaalisuolaista)
1,5 dl (125 g) hienosokeria
1 keskikokoinen muna
1 tl vaniljauutetta (korvasin jauhamalla vaniljamyllystä vaniljaa)
4 dl (250 g) jauhoja (käytin vehnäjauhoja)

Sekoita voi ja sokeri sähkövatkaimellla kulhossa, kunnes seos on kevyttä ja kermamaista. Lisää muna ja vaniljauute ja sekoita. Siivilöi puolet jauhoista kulhoon ja sekoita. Siivilöi sen jälkeen loput jauhot ja sekoita jälleen. Vaivaa taikinaa, kunnes se on sileää. Laita se sen jälkeen muovikelmuun ja anna levätä jääkaapissa puoli tuntia.

Lämmitä uuni 180 asteeseen. Kauli taikina kevyesti jauhotetulla alustalla noin 4 mm:n paksuiseksi ja käytä suurta perhosmuottiasi pikkuleipien tekoon. Aseta ne leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 10-15 minuuttia (minun uunillani riitti 9 minuuttia), kunnes ne ovat saaneet hieman väriä. Anna jäähtyä ennen koristelua.


Pikkuleipätaikinaan ei tullut kohotusainetta, minkä vuoksi pikkuleivät säilyttivät paistettaessa muotonsa ja sileän pintansa hyvin eivätkä levinneet toisiinsa kiinni. Niistä tuli kuitenkin koostumukseltaan varsin kovia, mikä toki helpottaa koristeltaessa niiden käsittelyä, muttei ole kovin miellyttävää pikkuleipiä syötäessä. Maku oli mukavan miedon vaniljainen, kuten aineksista odottaa saattaa.

Koristepikeerin ohjeessa sekoitetaan 2,5 dl (150 g) tomusokeria ja hieman vettä. Ohje jättää mielsetäni toivomisen varaa ainemäärien ilmoitustarkkuuteen, vaikka lehdessä havainnolistetaankin eri tarkoitukseen käytettävien kuorrutteiden koostumusta sanoin ja valokuvin. Puhutaanko nyt tee- vai ruokalusikallisista vai kenties desilitroista vettä?

Pursottamista minun pitäisi harjoitella enemmän, jotta voisin olla täysin tyytyväinen lopputulokseen. Kaiken kaikkiaan pikkuleipien leipomisesta ja koristelusta jäi kuitenkin hyvä maku suuhun, niin kuin kuuluukin.


Kyseinen julkaisu näyttäsi muuten löytyvän kokoinaisuudessaan sähköisessä muodossa myös lehden kotisivuilta. Luonnollisesti lehti on löytänyt tiensä myös naamakirjaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti