Sivut

tiistai 22. kesäkuuta 2010

Korvasienikeittoa ja rahkalettuja

Ensimmäisten ihkaoikeiden kesätöiden aloittelu ja muutto kesätyöpaikkakunnalle itäiseen Lappiin ovat vaatineet viimeaikoina veronsa ja bloggailu on jäänyt hetkeksi vähemmälle. Viikonloput taas olen ollut tehokkaasti liikenteessä ympäri Suomea. Pari edellistä viikonloppua oli varattu ystäväni häähumulle eli polttareille ja itse hääjuhlille. Niitä edeltävä viikonloppu taas vierähti hartaasti odotetulla kalliokiipeilyn peruskurssilla. Oli muuten mahtava viikonloppu siitäkin huolimatta, että taivas antoi välillä lunta, välillä rakeita, valillä vettä ja hetkellisesti jopa auringonpaistetta! Tältä reissulta luvassa retkiruoka-aiheinen postaus myöhemmin.

Nyt siis luvassa korvaisenikeittoa ja venäläisiä rahkalettuja. Sienessä kerkesin käymään tälle kesälle toiseenkin otteeseen ja keittelin tuoreeltaan ryöpätyistä korvasienistä kevään ensimmäiset sienikeitot. Mietiskelin pitkään, mitä kivaa sienistä valmistaisin, mutta päädyin kuitenkin hieman tylsästi klassiseen keittoon, sillä halusin ruokalajin, josta korvasienien hieno aromi pääsisi parhaiten oikeuksiinsa. Resepti on sovellus useamman perusreseptin pohjalta. Kukaties jatkossa on luvassa jotain hiukan mielikuvituksellisempaakin...


Korvasienikeitto
2,5 dl ryöpättyjä ja hienonnettuja korvasieniä
2 pientä salottisipulia hienonnettuna
1 rkl voita
1 rkl (reilusti kukkurallinen) vehnäjauhoja
4 dl kasvis- tai kanalientä
2 dl kuohu- tai ruokakermaa (ei mieluusti laihimpia kasvisrasvaversioita)
2 tl balsamiviinietikkaa, vaaleaa tai tummaa
1 tl kuivattua timjamia tai muutaman tuoreen oksan lehdet
suolaa ja mustapippuria myllystä

Reseptistä riittää kahdelle pääruuaksi ja noin kolmelle alkuruuaksi

Puristele ryöpätyistä sienistä enin ylimääräinen vesi pois ja hienonna ne. Kuumenna sieniä vielä kattilassa ylimääräisen veden poistamiseksi. Hienonna sipuli ja kuullota kattilassa sipulia, sieniä ja timjamia miedolla lämmöllä voissa, kunnes sipulit muuttuvat läpikuultaviksi. Lisää vehnäjauhot ja jatka kuullottamista hetki sekoittaen. Lisää kasvis- tai kanaliemi ja keitä muutaman minuutin ajan. Lisää balsamico ja kerma, mausta suolalla ja pippurilla. Tarkista maku ja tarjoile hyvän, tuoreen leivän kera. Halutessasi voit myös soseuttaa keiton.


Makean nälkään kokkailimme kesäkämppikseni kera eräänä iltana Glorian ruoka & viini -lehden tuoreimman numeron inspiroimana rahkalettuja. Lehden ohjetta noudatimme hieman soveltaen. Ensinnäkin, lisäsin taikinaan teelusikallisen suolaa. Suola on makeiden leivonnaisten tärkeä, mutta aliarvostettu mauste, sillä se korostaa sokerin makeutta ja jos valita pitäisi, jättäisin lettutaikinasta ennemmin pois sokerin kuin suolan. Tämä on toki mitä suurimmassa määrin maku- ja tottumuskysymys, ja tottakai, kohtuus kaikessa! (En minäkään sen suolan kanssa ihan tolkuttomasti holvaa, mutta joitain ruokia en suolatonna söisi. Mainittakoon nyt suolaton, veteenkeitetty kaurapuuro vain yhtenä esimerkkinä.)

Toiseksi, koska en jaksanut lähteä kauppaan, nautimme letut smetanan sijaan rahkalla ja vaniljasokerilla maustetulla kermavaahdolla. Ja kolmanneksi, edelleenkin koska kaupustelu laiskotti, karhunvadelmien sijaan hilloon käytettiin vadelmien lisäksi mansikoita ja mustikoita sekä tavallista sokeria hillosokerin tilalta. (Siksi hillo näyttää kuvassa vähintäänkin hieman vetiseltä.) Hyviä letut olivat kaikesta tästä säätämisestä huolimatta! ;)


Venäläiset rahkaletut eli syrnikit
Ohje lehdestä: Glorian ruoka & viini 4/2010
500 g maitorahkaa
3 kananmunaa
2 rkl ruokosokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
lisäksi
1 - 2 dl vehnäjauhoja
2 rkl rypsiöljyä
50 g voita
120 g smetanaa (tai vaihtoehtoisesti rahkalla ja vaniljasokerilla maustettua kermavaahtoa.)
marjahilloa

Ohjeesta valmistuu noin 15kpl lettusia

Valmista ensin hillo.

Sekoita rahka, kananmunat ja ruokosokeri. Yhdistä vehnäjauhot, vaniljasokeri ja leivinjauhe keskenään. Sekoita jauhoseos rahkaseokseen. Taikina saa olla löysähkö. (Lettutaikinaksi kyllä aika paksuhko!) Anna taikinan seistä huoneenlämmössä 15 minuuttia.

Vuoraa laakea lautanen talouspaperilla kypsiä lettuja varten. Sirottele reilusti jauhoja työpöydälle tai suurelle lautaselle. Jaa taikina reilun ruokalusikan kokoisiksi nokareiksi jauhotetulle tasolle ja ripottele jauhoa taikinanokareiden päälle. Muotoile nokareet jauhotetuin käsin tasaisiksi noin 1 cm paksuisiksi letuiksi.

Mittaa rypsiöljy ja reilu nokare voita (valurautaiseen) paistinpannuun. Lämmitä pannua, kunnes voi alkaa ruskistua. Pyyhi ylimääräinen jauho letun pinnalta ja pane se pannuun. Paista letut muutama kerrallaan 2-3 minuuttia molemmin puolin. Nosta kypsät letut talouspaperin päälle lautaselle. Lisää nokare voita pannuun ennen seuraavien paistamista. Jos letuista irtoava jauho ruskistuu pannussa liikaa, pyhi pannu välillä talouspaperilla ja lisää voita.

Tarjoa letut vastapaistettuina smetanan (tai rahka-kermavaahdon) ja vadelma-boysenmarjahillon kanssa.

Vadelma-boysenmarjahillo
Ohje lehdestä: Glorian ruoka & viini 4/2010
4 dl (200 g) vadelmia
4 dl (200 g) karhunvadelmia eli boysenmarjoja
(2 rkl vettä)
1 dl hillosokeria

n 5 dl valmista hilloa

Pane marjat kannelliseen kattilaan. Lisää vesi, jos käytät tuoreita marjoja; pakastettuihin ei lisätä vettä.Hauduta marjoja kannen alla keskilämmöllä pari minuuttia, kunnes alkaa muodostua vesihöyryä. Lisää hillosokeri varovasti sekoittaen. Anna hillon hautua keskilämmöllä 5-10 minuuttia (itse haudutin 5 minuuttia). Älä sekoita hilloa, jotta sattumat säilyvät ehjinä. Tarvittaessa heiluttele kattilaa varovasti. Nosta kattila liedeltä ja anna hillon jähtyä, jolloin se muuttuu jähmeämmäksi.

Rahkalla ja vaniljalla maustettu kermavaahto
250 g rahkaa
2 dl kermaa
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria (mieluiten aitoa)

Sekoita rahka tasaiseksi. Vatkaa kerma jämäkähköksi vaahdoksi, lisää rahka ja mausta sokerilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti