Sivut

keskiviikko 30. kesäkuuta 2010

Retkiruokaa take two - sienirisottoa

Juhannus vierähti kalliokiipeilyn merkeissä Dödlarsbergetillä Pohjois-Ruotsissa. Reissu oli erittäin onnistunut - säät suosivat ja tunnelma oli sananmukaisesti korkealla.


Yllä maisemia leiristä. Jos maisemissa ei ollut valittamista, pientä rutinaa saattoi kuulua siinä vaiheessa, kun viikonlopun varusteet mukaanlukien jokikinen viikonlopun aikana kulutettava tippa vettä piti raahata kallion huipulla sijaitsevaan leiriin. Ja sitä vettä kului lämpimällä säällä aivan törkeän PALJON. Onneksi suunnitelmissa oli tehdä lauantaina vedenhakureissu Storforssenille.


Yllä Storforssen. Parin hikisen kiipeilypäivän jälkeen oli taivaallista päästä peseytymään kosken läheisyydestä löytyvissä virtaavan veden muovaamissa matalissa kallioaltaissa.

 

Reissun gastronomien anti osoittautui odotettua yllätyksellisemmäksi. Paahdetut vaahtokarkit ja sisäfileet näyttivät olevan jo aivan peruskauraa retkiruokarintamalla. Juhannuksen kunniaksi porukka jaksoi panostaa retkiruokaan tavallista enemmän ja viikonlopun aikana tuli nähtyä mitä mielikuvituksellisimpia kulinaristisia virityksiä. Jotkut leipoivat täytekakkua ja paahtoivat popcornia Trangialla. Toiset taas olivat tuoneet mukanaan hiilihappojäätä ja valmistivat sen avulla jäätelöä. Minä ja ystäväni J liekitimme appelsiinilettuja.
 

Lauantai-iltana herkuttelimme J:n kanssa sienirisotolla, jonka ohjeen lupasin jakaa kanssanne. Annos on ehkä arkea ajatellen runsaan puoleinen, mutta kiipeilypäivän päätteeksi ei kattilan tyhjentämisessä ollut mitään ongelmaa. Ainemäärät ovat arvioita. Risotto toimii kyllä ilman valkkariakin, mutta jos haluaa herkutella kunnolla, (ja jos jaksaa nähdä vaivaa raahatakseen pullon kalliolle ja tyhjänä pois) se ehdottomasti kruunaa simppelin ruokalajin. Jos haluaa risottoon lihaisuutta, voi reppuun pakata muutaman siivun silputtua ja uunissa kuivattua pekonia.


Sienirisotto
reilu pari desiä risottoriisiä
pari nippusipulia varsineen
1 valkosipulin kynsi
tilkkanen oliiviöljyä tai voita
pari reilua kourallista kuivattuja sieniä (esim. herkkutatteja ja suppilovahveroita)
reilu desi kuivaa valkoviiniä (myös puolikuiva toimi hyvin, kun muuta ei sopivan kokoisessa pullossa kesätyöpaikkakunnan Alkosta löytynyt)
reilu litra vettä
kana tai kasvisliemikuutio (esim. Fond du chef)
suolaa
mustapippuria
parmesanraastetta

Annoksesta riittää kahdelle nälkäiselle naisihmiselle.

Kiehauta vesi peinemmässä Trangian kattilassa ja lorauta tilkkanen kuivattujen sienien päälle, jotta sienet turpoavat. Lisää jäljellä olevaan veteen liemikuutio ja keitä sekoittaen, kunnes se liukenee. Nosta kattila syrjään odottamaan kannella peitettynä.

Kuumennä öljy isommassa kattilassa ja kuullota sipuleita hetki. Lisää riisi ja jatka kuullottamissa, kunnes riisi muuttuu lasimaisen läpikuultavaksi. Lorauta sekaan valkkari ja anna kiehua, kunnes neste on lähes imeytynyt. Lisää lientä loraus kerrallaan aina kun edellinen on sopivasti imeytynyt. Jatka näin kunnes riisi on mielestäsi sopivan kypsää, eli mukavan al dente, noin parin kymmenen minuutin ajan. Jos liemi loppuu, jatka lisäämällä vettä. Lisää kypsennyksen loppuvaiheessa turvonneet sienet.

Tarkista lopuksi maku ja mausta mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla. Tarjoile parmesanraasteen ja valkkarin (mikäli sitä vielä tässä vaiheessa ruuanlaittoa on jäljellä) kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti