Sivut

torstai 5. huhtikuuta 2012

Viikonloppuruokaa mereneläväisistä vol 3

Viimeinen postaus tätä lajia, ainakin tältä erää... Sitten päästäänkin jo tunnelmoimaan pääsiäisherkuilla. Olen odottanut pääsiäistä aina siitä asti, kun kevätaurinko sulatti lumen moottoritieltä. Jotenkin sulasta asfaltista, hohtavista hangista ja järjettömän sinisestä, aurinkoisesta taivaasta tulee aina Lapin pääsiäinen mieleen. Osa pääsiäisestä tullee taas vietettyä Käsivarren kairassa mökkiolosuhteissa, mikä asettaa aina omat haasteensa ruokahuollolle. On mukavaa ruveta jo ideoimaan, mitä hyvää erämaaolosuhteissa tällä kertaa taiteilisi.

Mutta äyriäisiin palatakseni, valmistimme menneenä viikonloppuna ystävieni A-L:n ja O:n voimin tomaattipastaa sinisimpukoilla ja jättikatkaravuilla höystettynä.


Pastakin syntyi tällä kertaa aivan omin pikku kätösin, tai no konevoimin, mutta kumminkin. Samalla tuli koeajettua A-L:n ja O:n uutuudenkarhea pastamankeli. Olen tehnyt pastaa pari kertaa aiemminkin, mutta aina ilman pastakonetta. Käsipelillä pastalevyn kaulitseminen tarpeeksi ohueksi on aika haastavaa, mutta pastakoneella ihanan sileä, ohut pastalevy syntyi kuin itsestään. Hauskaa hommaa!


Käytin ohjeeseen pääasiassa Lidlin luomuvehnäjauhoja, jotka näkyivät olevan "tipo 0" ja pikku tujauksen ihan perus sunnuntain erikoisvehnäjauhoja. Munat olivat luomua. Luomumunien kanssa on hyvä muistaa, että munien koko tuppaa vaihtelemaan ja itse jouduin lisäämään taikinaan munan (teimme kaksinkertaisen ohjeen) ja tipan vettäkin, kun taikina ei yksinkertaisesti vain suostunut muuten tasoittumaan.


Pastataikina
Ohje kirjasta: Michel Roux -Muna
350 g:n annos, reilu annos kolmelle ruokailijalle
250 g italialaisia "00" -vehnäjauhoja eli hyvin hienoja vehnäjauhoja
1 keskikokoinen muna
4 keskikokoista munankeltuaista
1 rkl oliivioljyä
1 rkl kylmää vettä
hyppysellinen suolaa

Kasaa vehnäjauhot keoksi puhtaalle tasolle tai kulhoon, tee niiden keskelle kolo ja lisää muut ainekset koloon. Sekoita ensin kolossaolevat ainekset sekaisin ja ala sitten sekoittaa ympäröivää jauhoa vahitellen munaseokseen. Vaivaa taikinasta jämäkkä pallo. kääri taikina tuorekelmuun ja nosta jääkaappiin lepäämään tunniksi.

Leikkaa taikina puoliksi ja kääri toinen puolikas takaisin tuorekelmuun. Ajele toinen puolisko taikinasta useamman kerran pastakoneen leveimmän aukon läpi taittaen taikinapala aina kaksin kerroin, kunnes saat sopivan säännöllisen muotoisen taikinalevyn. Jatka taikinan mankeloimista aina aukkoa pykälän verran pienentäen kunnes saat haluamasi paksuisen taikinalevyn. Ajele pastalevy halutessasi sopivan levyiseksi nauhapastaksi leikkuriterien läpi.


Pastaurakan tiimellyksessä kävi selväksi, ettemme suinkaan olleet ainoita, jotka nauttivat tilanteesta täysin siemauksin... Harmi että osa kuvista tärähti. Idean ymmärtänette kumminkin.




Niin hyvää ettei sanotuksi saa...

Tagliatellen kaveriksi syntyi siis tomaattinen äyriäiskastike sinisimpukoilla ja jättikatkoilla.


Tomaattinen äyriäiskastike pastalle
kolmelle ruokailijalle
500 g sinisimpukoita
9 kpl kuorittuja jättikatkarapuja
1 kg säilöttyjä tomaatteja tai tomaattimurskaa
2 rkl tomaattipyreetä
250 g tuoreita kirsikkatomaatteja
2 banaanisalottia hienonnettuna
1 solo valkosipulinkynsi (tai 4 tavallista) hienonnettuna
chiliä maun mukaan
2 rkl viinietikkaa
2 rkl sokeria
2 dl silputtuja yrttejä (lehtipersiljaa, basilikaa, kevätsipulin varsia...)
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
parmesan juustoa tarjoiluun

Kuullota öljytilkassa isossa, laakeassa kattilassa sipuleita ja chiliä muutaman minuutin ajan.
Lisää kattilaan säilötyt tomaatit ja tomaattipyree ja anna poreilla miedolla lämmöllä kannen alla. Halkaise kirsikkatomaatit ja lisää ne kastikkeeseen.  Lisää sokeri ja viinietikka. Mausta suolalla ja pippurilla ja jatka hauduttelua.

Kastikkeen hautuessa kannen alla siivoa simpukat ja heitä kuolleet pois. Laita pastavesi kiehumaan. Kun pasta alkaa olla loppusuoralla, kuumenna kastike reilusti kiehuvaksi ja lisää kastikkeeseen yrtit ja simpukat. Sekoita ja anna hautua pari minuuttia kannen alla välillä sekoittaen. Lisää jättikatkaravut kastikkeeseen. Sekoita ja jatka kypsennystä vielä kolmisen minuuttia kannen alla. Valuta pasta, kun se on sopivasti al dente ja sekoita pasta kastikkeen sekaan. Tarjoile parmesanraasteen ja tuoreen, vaalean leivän kera.


Kastike onnistui mukavasti. Simpukoista tuli tomaattikastikkeeseen ihanan raikas merellinen maku, tai sataman maku, niin kuin A-L osuvasti totesi. Käytimme ohjeeseen pakastettuja jättikatkarapuja ja mikäli meillä olisi nälältämme ollut hetki aikaa, ravun pyrstöjä olisi voinut hetken vaikka marinoida ennen kastikkeeseen lisäystä. Varsin maukasta tuli kuitenkin näinkin. Kastikkeesta riiittäisi hyvin syötävää neljällekin, lisää silloin sekaan vielä muutama jättikatka, jotta kaikki saisivat osansa.


Suhteellisen tuhdin pasta-annoksen jälkiruoaksi valmistimme raikasta sitrussalaattia helpon valkosuklaamoussen ja passionhedelmäkastikkeen kera. Sitrussalaatti syntyi enemmän tai vähemmän improvisoidusti eri sitrushedelmistä, emmekä tulleet kirjanneeksi raaka-ainemääriä ylös. Hedelmät kuorittiin ja fileoitiin nahattomiksi siivuksi, maustettiin tilkalla triple sec -likööriä (esim. Cointreau), raastetulla sitruunankuorella ja sokerilla. Hedelmistä irronneesta mehusta ja tilkasta sokeria kiehautin siirappimaisen kastikkeen, johon lisäsin lopuksi muutaman passionhedelmän hedelmälihan. 


Valkosuklaamousse
neljälle syöjälle
2 dl kermaa
puolikkaan vaniljatangon siemenet
100 g valkosuklaata

Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa. Anna jäähtyä. Halkaise vaniljatangon puolikas ja kaavi siitä siemenet. Kaada kerma viilennettyyn kulhoon ja lisää sekaan vaniljatangon siemenet. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lisää kerman joukkoon huoneenlämpöiseksi jäähtynyt suklaasula koko ajan sekoittaen. Anna jähmettyä viileässä muutaman tunnin ajan. Muotoile moussesta kahdella kuumalla ruokalusikalla reilun kananmunan kokoisia ja muotoisia pallosia tarjottavaksi sitrussalaatin kera.

PS. Vaniljatangon jämä, josta siemenet on poistettu, kannattaa säilyttää esimerkiksi vaniljasokerin valmistusta ajatellen.


Tällaista tällä kertaa. Toivottelen kaikille jo etukäteen mukavaa pääsiäistä, sillä epäilenpä, että blogin pariin ehdin palata vasta pyhien jälkeen. Hyvää pääsiäistä! :)

4 kommenttia:

  1. Söpöset kissat! Heilläkin pastainnostus :) Hyvää pääsiäistä!

    VastaaPoista
  2. Näyttääpä ihanalta. =) Millos sun luokse pääsis illalliselle?? xD Oon italialaisen ruoan fani. Tein vasta uunilohta ja pastaa, jonka sekaan sekoitin pestoa. Melko simppeliä ja tosi hyvää! =)

    VastaaPoista
  3. Voi näitä sun herkkuja, nams! Sulle olisi tunnustus blogissani, käyhän kurkkaisemassa :)

    VastaaPoista