Sivut

sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Lohdullinen tomaatti-linssikeitto

Vaihdoin vuodenvaihteessa työpaikkaa, ja niin kuin arvata saattaa, uusi työ uusine haasteineen on vaatinut veronsa. Iltaisin töistä päästyään on monesti ollut niin väsynyt, ettei ole jaksanut kuin vajota sohvan pohjalle teeveetä katselemaan. Ruuanlaittoni on siis rajoittunut lähinnä nopeisiin hetkessä sovellettuihin pasta-annoksiin. Kateellisena ja huonosta omatunnosta räytyen olen katsellut ruokaohjelmien julkkiskokkien ja Master chef -kokelaiden aikaansaannoksia. Onpa ilmassa ollut blogikateuttakin muiden ahkerien bloggareiden kauniita kuvia ja ansiokkaita postauksia ihastellessa.


Ironista kyllä, paraikaakin minun tulisi olla nauttimassa lauantai-illan huumasta töissä. Sen sijaan toivun vielä kotosalla eilisestä mahataudistani. Siinäpä vasta kulinaristinen kokemus! Ja vaikka pahin onkin jo takana, ruokaa ei oikein tee mieli vieläkään. Sen sijaan ajattelin kirjoittaa siitä.

Kiireisen työpäivän jälkeen ei aina jaksa syventyä monimutkaisiin resepteihin vaan kaipaa ruualtaan yksinkertaisuutta ja hyvää makua - toisinaan jopa lohtua. Ja mikäli aineksetkin vielä löytyvät useimmiten valmiiksi kaapista, aina parempi. Tämä tomaattinen linssikeitto, pienellä lämmittävällä chilillä tai ilman, on yksi arkiruoista, joihin palaan talven pitkinä iltoina yhä uudelleen.


Tomaattinen linssikeitto
Reseptistä riittää pääruuaksi noin neljälle hengelle.
1 isohko sipuli
3 kynttä valkosipulia
(puolikas punainen chili)
oliiviöljyä
1 kg tomaattimurskaa
1 kasvisliemikuutio
2 rkl sokeria
2 rkl viinietikkaa
2 dl punaisia linssejä
n. 1/2 l vettä
suolaa ja mustapippuria
Tarjoiluun: ranskankermaa

Hienonna sipuli, valkosipuli ja chili. Kuullota niitä miedolla lämmöllä kattilassa. Lisää tomaattimurska, liemikuutio, sokeri ja etikka ja anna kiehua noin 15 minuuttia. Mikäli haluat, voit soseuttaa keiton tässä vaiheessa.

Huuhtele linssit ja lisää ne keittoon. Lisää tässä vaiheessa myös hiukan vettä, sillä kypsyessään linssit imevät nestettä itseensä. Anna keiton kiehua hiljakseen kannen alla noin 20 minuuttia (tai kunnes linssit ovat kypsiä) välillä sekoitellen ja lisää tarvittaessa vettä. Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla. Tarjoile ranskankerman ja hyvän leivän kera.

3 kommenttia:

  1. Linssikeitot - silkkaa rakkautta!
    Olihan iloinen lauantai, oli kiva nähdä!

    VastaaPoista
  2. Hei,

    Turun Mami tarjoili varsin kohtuullista tomaatti-linssikeittoa, joten täytyihän sitä etsiä ohje käsiin ja tehdä itsekin. Sovelsin ohjetta siten, etten lisännyt kasvisliemikuutiota, minun mielestäni tomaatin makua ei saa turhaan peittää. Punaisten linssien sijaan käytin ruskeita (eli kokonaisia punaisia). Ja tomaattimurskan sijaan itse kaltattuja tomaatteja. Pieniä asioita, joilla ei kaiketi ole edes merkitystä :)

    Mutta hyväähän tämä on!

    Esko Juhola, Helsinki

    VastaaPoista