Sivut

sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Sä oot silkkii - selleripyree ja hirvipullat

Aikani testailtuani ja sovellettuani erilaisia lihapullareseptejä, päädyin viimeksi lihapullia tehdessäni viimein kirjaamaan jotain paperillekin. Koska isäni metsästää, minun ei käytännössä koskaan tarvitse ostaa jauhelihaa kaupasta. Äiti jauhaa jauhelihat itse ja kotona kaikki jauheliha on aina hirveä. Joskus hyvin harvoin ostan porsaan jauhelihaa hirven kaveriksi, mutta näihin lihapulliin päätyi mehevyydeksi ja mauksi rahtunen pekonia.

Pullista tulikin varsin maukkaita, mutta paistaessa sai hiukan varoa, etteivät pullat hajoaisi. Mitähän lie taikinasta jäi uupumaan tai tuli liikaa, etteivät pullat pitäneet muotoaan? Meheviä niistä kuitenkin tuli, joten mielummin hiukan levinneitä pullia kuin täydellisen pyöreitä pingispalloja...

Hirven seuraksi lautaselle päätyi myös kaapista löytynyt yksinäinen fenkoli.

Pullien kaveriksi valmistin Glorian Ruoka & Viini -lehdestä bongattua ravintola Sunnin täydellisen sileää selleripyreetä, jonka mausteena tarjoiltiin loraus sitruunaöljyä. Kyseiseen ohjeeseen upposi rutosti voita ja kermaa - ja voi miten silkkistä pyree olikaan! Kokeilin kuitenkin myöhemmin valmistaa myös hieman kevyempää, mutta aivan hyvin arjen herkutteluun sopivaa pyreetä kevytmaidolla ja hiukan sepelvaltimoystävällisemmällä nokareella voita. Hyvää tuli niinkin, eikä pyreen koostumus kovasti kärsinyt.

Sitruunaöljyä löytyy valmiina myös kaupasta. Mikäli kuitenkin päädyt valmistamaan sen itse, ylijääneen öljyn voi helposti hyödyntää esimerkiksi salaatinkastikkeena tai vaikkapa antamaan bruschetalle raikkaan loppusilauksen.

Sä oot silkkii...

Hirvipullat
500 g hirven jauhelihaa
4 siivua pekonia hienonnettuna
1,5 dl kermaviiliä tai turkkilaista jugurttia
0,5 dl perunahiutaleita
2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1 kananmuna
1 iso sipuli hienonnettuna
1 yksikyntinen valkosipuli hienonnettuna (tai 4 isoa valkosipulinkynttä)
1 rkl oliiviöljyä
0,5 dl madeiraa (tai pari ruokalusikallista puna- tai balsamiviinietikkaa)
muutama tuore timjaminvarsi
kourallinen tuoretta lehtipersiljaa hienonnettuna
voita ja rypsiöljyä paistamiseen

Kuullota sipuleita oliiviöljyssä pannulla noin 10 minuuttia. Lisää sitten pannulle timjaminoksat (kokonaisena, siten ne on helppo noukkia myöhemmin pois) ja madeira ja hauduttele kannen alla toiset 10 minuuttia kunnes sipulit ovat pehmeitä ja makeita. Anna jäähtyä. Poista sipulisilpusta isot puisevat timjaminoksat, irtonaiset lehdet saavat jäädä sipulin sekaan makua antamaan.

Sekoita paistettu sipulisilppu ja muut lihapullataikinan ainekset tasaiseksi massaksi ja anna levähtää yön yli jääkaapissa tai 1-2 h huoneenlämmössä ennen paistamista. (Voit testata pullien makua paistamalla pienen koepullan ja lisäämällä tarvittaessa suolaa ja pippuria makusi mukaan.) Paista haluamasi kokoisia lihapullia pannulla voin ja öljyn seoksessa, kunnes pullat ovat kypsiä ja meheviä ja saaneet kauniin värin.


Sunnin selleripyree ja sitruunaöljy
Resepti: Glorian Ruoka & Viini 1/2013
neljälle lisäkkeeksi
1 kokonainen juuriselleri
2 dl kuohukermaa
100 g voita
1 dl sellerin keitinlientä
1 tl suolaa
Sitruunaöljy
1 dl hyvää neitsytoliiviljyä
2 luomusitruunan kuoret

Tee sitruunaöljy valmiksi päivää ennen selleripyreen tarjoilua. Pese luomusitruunat hyvin ja raasta niiden kuoret. Lämmitä oliiviöljy kattilassa 42-asteiseksi. Lisää kuoriraaste öljyyn. Ota kattila pois hellalta ja kaada öljyseos astiaan. Peitä astia tiukalla kelmulla. Jätä astia huoneenläpöön yön ajaksi ja anna kuoriraasteen uuttua öljyyn. Siivilöi öljy seuraavana päivänä ja säilytä huoneenlämmössä.

Valmista selleripyree. Kuori selleri huolellisesti ja pilko pienen perunan kokoisiksi paloiksi. Keitä palat suolalla maustetussa vedessä miedolla lämmöllä täysin kypsiksi. Vettä on sopivasti kun sellerinpalat juuri ja juuri peittyvät. Ota talteen desi keitinlientä ja valuta sellerinpalat siivilässä. Kiehauta kerma, voi ja keitinliemi. Soseuta sellerinpalat monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella. Lisää joukkoon kerma-voi-keitinlientä pienissä erissä, kunnes sellereistä tulee sileää ja pehmeää sosetta. Jos haluat soseesta vieläkin silkkisempää, voit painella sen pyöreäpohjaisen kauhan avulla siivilän läpi. (Pyreestä tuli silkkistä ilman siivilöintiäkin.) Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa.

3 kommenttia:

  1. Minullakin on ollut mielessä tuo sepelvaltimoselleripyre, että tuliskohan hyvää vähemmillä rasvoilla. Kiitos tiedosta, että tulee. Kokeilen siis! Ja lihapullat ovat superherkullisen näköisiä. Täytyy pitää mielessä nuo perunahiutaleet lihiksissä, en nimittäin ole tullut käyttäneeksi niitä lihapullataikinassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä äiti laittaa aina lihapulliin perunahiutaleita tai perunamuussijauhetta sekä sipulikeittojauhetta, joka nyt kai oikeastaan on vaan helpotettu versio sipuleiden kuullottelusta, mutta kun oma sielu sietää vähän huonosti noita puolivalmisteita..

      Poista
  2. Selleripuree on jo pitkään ollut kokeiltavien listalla ja hirvipullat kuulostavat hyvältä. Perunahiutaleita voisi tosissaan koittaa.

    VastaaPoista