Sivut

tiistai 20. huhtikuuta 2010

Kladdkaka

Tilapäisesti kamerattomana ajattelin postailla muutamia reseptejä, joita en aikanaan ole saanut nettiin asti.


Jokainen meistä varmaan tunnistaa tuntemuksen nimeltä makeanhimo. Olen kuullut, että joku - luultavasti ylimaallisia voimia omaava - on joskus kyennyt vastustamaan kyseistä kiusausta. Minulta se harvoin onnistuu. Käytännössä minun on myöskin aivan turha yrittää huijata itseäni syömällä himooni hedelmiä, pullaa tai jotain muuta vähemmän epäterveellistä. Loppujen lopuksi huomaan kuitenkin kiskoneeni kitaani kilon hedelmiä sekä pussin pullaa ja siitä huolimatta löydän itseni kaupan kassajonosta. Ostamassa suklaata, mitäpä muutakaan. Minun tapauksessani kun makeanhimo tarkoittaa käytännössä suklaanhimoa. Akuutin suklaanhimon yllättäessä onkin parasta, että ensiapua löytyy helposti keittiönkaapista. Tällöin pahin tarve taittuu usein jo muutamalla palalla. Jos taas yrittää kieltää tarpeensa kokonaan, seuraamukset ovat hirvittävät..

Viimeaikoina olen kuitenkin huomannut suklaanhimoni jalostuneen ennemminkin suklaaleivonnaishimoksi. Mutta mitä tehdä, kun sielu huutaa suklaakakkua justnytheti, ja periaatteet eivät jousta sortumaan pakasteisiin? Tähän reseptiin olen turvautunut useammin kuin kerran, eikä se ole vielä kertaakaan pettänyt. Kakku valmistuu alle puolessa tunnissa ja tyydyttää pahimmankin suklaanhimon sataprosenttisella varmuudella. Valmistan usein vain puolikkaan taikinan ja silloinkin minusta on mukava jakaa se kahteen Kalasformin (ehkä maailman suloisimpia leivonnaisvuokia!) paperiseen kanelipullavuokaan, jolloin toinen kakkunen on helppo heittää pakastimeen tulevien hätätapausten varalle.

Kyseessähän on klassinen ruotsalainen kladdkaka eli suoraan suomennettuna tahmakakku. Kakun siis kuuluu jäädä sisältä tahmeaksi, mutta paistoaikaa toki voi säädellä oman maun mukaan. Kakku sopii taivaallisen hyvin tarjottavaksi haaleana hyvän jäätelön tai kermavaahdon kera.


Kladdkaka – Tahmea suklaakakku
Resepti kirjasta: Kladdkakor – Maria Öhrn
100 g voita
2 munaa
3 dl kidesokeria
2 ½ dl vehnäjauhoja
4 rkl kaakaota
1 ½ tl vaniljasokeria
¼ tl suolaa

Esilämmitä uuni 200 C asteeseen. Voitele ja jauhota halkaisijaltaan 21 cm –kokoinen vuoka. Sulata voi. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää voi. Sekoita jauhot, kaakao, vaniljasokeri ja suola ja lisää munaseokseen. Sekoita taikina varovasti tasaiseksi ja kaada vuokaan. Paista uunin keksitasolla 10 – 15 minuuttia, riippuen siitä, kuinka tahmeaa kakusta haluat.

2 kommenttia:

  1. Jaan suklaa-/suklaaleivonnais-himosi! Kiitos erittäin hyvästä macaron-reseptistä, linkitin sen blogiini.

    VastaaPoista
  2. Kiva kun linkitit! :) Teillä näkyy olevan myös kaikenlaista hyvää ja kaunista blogissanne. Kaverin kanssa mahtaa olla mukavaa blogata!

    VastaaPoista