Sivut

keskiviikko 7. huhtikuuta 2010

Valkosuklaamousse ja tuile -keksit

Valkosuklaamousse on yksi lempijälkiruoistani. Se on helppo valmistaa ja onnistuu aina. Tuoreiden marjojen tai jonkin muun raikkaan lisukkeen kera tarjoiltuna se ei ole liian makeaa, ja yhdistelmä toimii, vaikkei muuten valkosuklaasta perustaisikaan. Tällä kertaa sorruin Stokmannilla pääsiäisruokaostoksia tehdessäni törsäämään tuoreisiin mansikoihin, pensasvadelmiin ja karhunvatukoihin. Annoksen koristeeksi valmistin ihanan rapeita, suklaisia ja pähkinäisiä tuile -keksejä.

Sekä moussen, että keksien ohje on peräisin Ranskassa Erasmus-vaihdossa ollessani ostamastani suklaakirjasta Petit Larousse du Chocolat. Nimestään huolimatta kirjassa ei ole mitään pientä vaan kyseessä on lähes 400 sivua Le Cordon Bleu -kokkikoulun upeasti kuvitettuja suklaareseptejä. Koska halusin tarjoilla moussen matalilta lautasilta palloiksi muotoiltuna, lisäsin reseptiin pari liivatelehteä vaahdon tukevoittamiseksi. Annosmaljoista tarjottuna pelkkä suklaa riittää kyllä ylläpitämään vaahdon rakennetta.


Mousse au chocolat blanc – Valkosuklaamousse
Resepti: Petit Larousse du Chocolat
300 g valkosuklaata
6 dl kermaa
(2 liivatelehteä, mikäli haluat hiukan jämäkämmän vaahdon)

Annos riittää kymmenelle hengelle
Aikaa valmistamiseen kuluu 20 minuuttia ja jähmettymiseen jääkaapissa vähintään kolme tuntia

(Laita liivatelehdet likoamaan kylään veteen 10 minuutiksi.) Rouhi suklaa hienoksi ja sulata se vesihauteessa. Vatkaa kerma suuressa kulhossa kunnes vaahto pysyy vispilässä. Erota vaahdosta 1 dl pienempään kulhoon ja laita loput jääkaappiin odottamaan. (Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja sulata ne nopeasti mikroaaltouunissa) Sekoita sulatettu suklaa (ja liivatelehdet) erotettuun kermavaahtomäärään voimakkaasti vatkaten ja kääntele seos loppuun kermavaahtoon.

Mikäli tarjoilet suklaamoussen annosmaljoista, jaa se niihin tässä vaiheessa. Mikäli taas haluat muotoilla moussesta pallosia, nosta mousse sellaisenaan valmistuskulhossa jääkaappiin. Jäähdytä jääkaapissa vähintään kolmen tunnin ajan.

Tarjoile mousse jäähtyneenä esimerkiksi tuile -keksien ja marjojen tai tummasta suklaasta vuoltujen lastujen kera.

Vinkki: Muotoile halutessasi jähmettyneestä moussesta reilun kananmunan kokoisia ja muotoisia palloja kahden lämpimässä vedessä kastetun ruokalusikan avulla.


Tuiles Chocolat-Noisettes – Suklaa-pähkinäkeksit
Resepti: Petit Larousse du Chocolat
50 g pehmeää voita
100 g tomusokeria
2 kananmunanvalkuaista
40 g vehnäjauhoja siivilöitynä
10 g sokeroimatonta kaakaota siivilöitynä
200 g hasselpähkinöitä paahdettuna ja rouhittuna

Valmiita tuile -keksejä: noin 30 kpl
Aikaa valmistamiseen kuluu kokonaisuudessaan noin tunnin verran

Esilämmitä uuni 180 asteeseen.

Vatkaa voi ja tomusokeri kulhossa sileäksi ja lisää valkuaiset vähitellen huolellisesti sekoittaen. Lisää taikinaan vehnäjauhot ja kaakao. Jäähdytä taikinaa jääkaapissa 20 minuutin ajan.

Levitä taikinasta ohuita, noin 6 cm:n läpimittaisia keksejä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja ripottele jokaisen keksin pinnalle pähkinärouhetta. Paista 6-8 minuuttia uunin keskitasolla.

Kun keksit ovat kypsiä, irrota ne ohuella lastalla leivinpaperista ja taivuta varovasti kovettumaan kaulimen, jolloin keksit saavat kauniin kaarevan muodon. Tarjoile keksit esimerkiksi suklaamoussen tai jäätelön kera.


Vinkkejä:
Pähkinöiden paahtaminen: Parhaan lopputuloksen saa, kun paahtaa ja rouhii pähkinänsä itse. Paahda hasselpähkinöitä 180–asteisen uunin ylätasolla noin 7 minuuttia tai kunnes ohuet kuoret halkeilevat ja pähkinät saavat hieman kullanruskeaa väriä, mutta eivät tummu liikaa. Palaneet pähkinät maistuvat kitkeriltä. Kääri pähkinät keittiöpyyhkeen sisään ja hierrä ka painele nyyttiä, kunnes kuoret irtoavat. Rouhi terävällä keittiöveitsellä karkeahkoksi rouheeksi.

Keksien muotoileminen: Kun keksit ovat kypsiä, toimi ripeästi sillä ne kovettuva nopeasti, eikä niitä enää sen jälkeen voi muotoilla vaan ne murtuvat. Murtuneita keksejä ei kuitenkaan kannata heittää roskiin, sillä ne käyvät hyvin esimerkiksi jäätelön kanssa tarjottaviksi. Mikäli et omista kaulinta, voit sen sijaan käyttää muotoilussa apuna esimerkiksi viinipulloa tai sileäpintaisia juomalaseja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti