Sivut

keskiviikko 7. huhtikuuta 2010

Vaniljavaahtokarkit

Jostain syystä vaahtokarkkien valmistaminen on kiehtonut minua jo pidemmän aikaa. Kaupan vaahtokarkitkin maistuvat nuotiolla paahdettuna, mutta itsetehtyjen tuoreiden vaahtokarkkien unelmankevyt koostumus hakkaa kyllä tehdastekoiset mennen, tullen ja palatessa. Ensimmäistä kertaa vaahtokarkkeja valmistaessani yllätyin sen helppoudesta. Jonkin verran varusteurheilua joutuu puuhaan ryhtyessään kuitenkin harrastamaan, sillä sokerilämpömittari ja sähkövatkain ovat käytännössä välttämättömiä työvälineitä.

Olen kokeillut vaahtokarkkien valmistamista muutamaan otteeseen, mutta en vielä ole löytänyt aivan mieleistäni reseptiä. Pääsiäsilomalla oli hyvää aikaa kokeilla jälleen yhtä uutta respetiä. Tällä kertaa kokeena oli Tarteletten vaniljavaahtokarkkiresepti, joka toimi kaiken kaikkiaan mukavasti. Reseptiin vaadittavaa maissisiirappia voi olla vaikeaa löytää Suomesta. Itse onnistuin hankkimaan sitä Helsingissä sijaitsevan amerikkalaisia tuotteita myyvän Behnfordsin nettikaupasta. Aikaisemmin olen kuitenkin korvannut maissisiirapin vaalealla siirapilla ja lopputulos on ollut ihan hyvä. Alun perin Terteletten ohjeessa käytettiin tarttumisen estämiseen pelkkää maissitärkkelystä, mutta itse pidän kuitenkin enemmän tärkkelyksen ja tomusokerin yhdistelmästä. Yksinään käytettynä maissitärkkelystä joutuu käyttämään enemmän ja silloin siitä jää helposti jotenkin jauhoinen suutuntuma.

Vaahtokarkit säilyvät huoneen lämmössä kannellisessa rasiassa ja ovat parhaimmillaan aivan tuoreina. Nauti!


Vaniljavaahtokarkit
Resepti: Tartelette
0,6 dl vettä
0,6 dl vaaleaa maissisiirappia tai vaihtoehtoisesti vaaleaa siirappia
1,8 dl (170 g) sokeria
1 rkl liivatejauhetta tai 4 liivatelehteä
2 rkl kylmää vettä
2 kananmunanvalkuaista huoneenlämpöisenä
1 vaniljatanko halkaistuna ja siemenet erotettuna
2 dl tomusokeria
1 rkl maissitärkkelystä

Vuoraa 20 x 20 cm vuoka muovikelmulla. Voitele kelmu hyvin kevyesti ruokaöljyllä ja siivilöi pinnalle hiukan tomusokerin ja maissitärkkelyksen seosta, ravistele ylimääräinen tomusokeriseos pois.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen tai sekoita liivatejauhe 2 ruokalusikalliseen kylmää vettä. Sekoita vesi, siirappi ja sokeri keskikokoisessa kattilassa kunnes seos saavuttaa pehmeän kuula-asteen (n. 115 C). Sokeriseoksen kiehuessa vatkaa valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi isossa kulhossa.

Kun sokeriseos on kuumaa, sekoita siihen kuivaksi puristetut liivatelehdet tai liivatejauhe ja sekoita. Vatkaa kuuma seos valkuaisiin, lisää vaniljan siemenet ja jatka vatkaamista kunnes saat aikaan jäykän vaahdon. Kaada vaahto valmisteltuun vuokaan ja anna jähmettyä huoneenlämmössä 24 h. Nosta jähmettynyt vaahtokarkkimassa vuoasta ja leikkaa kuumalla veitsellä palasiksi tomusokeri-tärkkelysseoksella jauhotetulla leikkuulaudalla.
 
   
Vinkki:
Tähän reseptiin käytetään vaniljatangosta pelkät siemenet. Käyttämättä jääneen vaniljatangon voi jauhaa sokerin kera tehosekoittimessa, jolloin saat aikaan aitoa vaniljasokeria eikä kallis vaniljatanko mene hukkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti