Sivut

keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Kakku pienelle prinsessalle

Minusta tuli lähes kolme kuukautta sitten täti. Viikonloppuna sai veljentyttäreni kasteessa nimen ja minusta tuli kummi. Ja kummin tehtävähän on tietysti hemmotella muksu piloille jos eivät vanhemmat älyä sitä tehdä. Toki tällä kertaa pikku V oli vielä liian pieni maistelemaan juhliin leipomaani kakkua, mutta toivon pääseväni leipomaan neidille prinsessakakun jos toisenkin. :)


Mitä kakkuun tulee, veljeni toivoi marjakakkua. "Ei sitte mitään kovin sokerista..." Joo, joo! Perheen miesväki on aina kuulunut perus banaania-ja-mansikkaa-kermakakkuleiriin ja mutinoita on ajoittain kuultu allekirjoittaneen eksperimentoidessa esimerkiksi niinkin ekssoottisilla ainesosilla kuin suklaa tai appelsiini. Voitte siis kuvitella naamojen venähtäneen vaalenpunaisen sokerimassaan haudatun kukkaiskakun edessä. "Ai sie teit sittekki tuommosen sokerikakun...." Joo'o. Mutta maista nyt ennen kuin arvostelet!


Kakun onnistuminen toki jännitti hiukan sillä päädyin tekemään leipomisen ultimategranderrorin ja kokeilemaan uutta reseptiä leipoessani juhliin. Kaiken lisäksi en malttanut edes noudattaa reseptiä vaan päädyiin vielä soveltamaankin - ihan vähän vain...! Ja koska siis halusin välttämättä kuorruttaa kakun sokerimassalla, halusin tehdä täytteestä raikkaan. Niinpä kakun väliin päätyi punaisia marjoja ja limettiä. Raikkaampaa yhdistelmää saa hakea.

Kakusta tuli raikas ja hyvänmakuinen ja olen erittäin tyytyväinen loppululokseen - ja niin tuntuivat olevan vieraatkin.


Lime curdilla, punaisilla marjoilla ja mascarponekermalla täytetty kakku

Aloita valmistamalla mascarpone kakun leipomista edeltävänä päivänä

Mascarpone -tuorejuusto
Resepti: Bell'alimento
5 dl täysrasvaista kermaa (laktoositon tai vähänlaktoosinenkin käy)
1 rkl (15 ml) sitruunamehua

Kuumenna kerma vesihauteessa 87 C -asteiseksi koko ajan sekoitellen. Suosittelen digitaalista lämpömittaria. Kun kerma saavuttaa halutun lämpötilan, lisää sitruunamehu ja sekoita, kunnes kerma paksuuntuu. Kaada kerma kostutetulla sideharsolla vuorattuun lävikköön tai siivilään, joka on asetettu toisen astian päälle. Itse käytin tavallisia vauvan harsovaippoja, jotka taisivat olla nelinkertaista harsokangasta ja astiana kerroskattilaa ja sen lävikköosaa. Peitä kannella tai tuorekelmulla ja nosta jääkaappiin valumaan 16-24 tunniksi. Tämän jälkeen mascarpone kannattaa siirtää kannelliseen rasiaan säilytystä ajatellen. Tuorejuusto säilyy jääkaapissa muutaman vuorokauden.

Valmista lime curd -limettitahna (lemoncurd mutta limetistä) hyödyntäen kakkutaikinasta ylijäävät keltuaiset. Halutessasi voit valmistaa myös limettitahnan kakun leipomista edeltävänä päivänä, valkuaiset kyllä säilyvät jääkaapissa kannellisessa astiassa.

Lime curd
9 kananmunan keltuaista
1,5 dl sokeria
1,5 dl hillosokeria
2 rkl limetin raastettua kuorta
1,5 dl limetin mehua
150 g voita

Mittaa keltuaisten kanssa kattilaan sokerit, limetin raastettu kuori ja mehu. Kuumenna aineksia koko ajan voimakkaasti vatkaten, kunnes seos sakenee. Ota kattila liedeltä ja jatka vatkaamista. Lisää voi pieninä nokareina koko ajan hyvin sekoittaen. Anna limettitahnan jäähtyä jääkaapissa tai kylmässä vesihauteessa. Säilytä jääkaapissa. (Tästä reseptistä jää taatusti yli kakun täyttämisen jälkeen, mutta ylijäävän osan voi esimerkiksi pakastaa muutamaksi kuuukaudeksi käyttöä odottelemaan.)

Valmista täytekakkupohja ja täytä kakku mielellään tarjoilua edeltävänä päivänä jotta se ehtii levätä ja mehevöityä rauhassa.

Sokerikakkupohja
3,8 dl (9-10 kpl) kananmunan valkuaista
1 tl etikkaa
1/4 tl suolaa
3,8 dl erikoishienoa sokeria (Siro)
1 dl maissitärkkelysjauhoja (esim. Maizena)
2 dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta

Voitele ja jauhota noin 26 cm kakkuvuoka. Esilämmitä uuni 175 asteiseksi. Sekoita jauhot pienessä kulhossa leivinjauheen kanssa.

Vatkaa valkuaisia suuressa kulhossa. Kun valkuasiet alkavat vaahdota, lisää etikka ja suola. Jatka vaahdottamista ja lisää sokeri ruokalusikallinen kerrallaan kunnes vaahto muodostaa pehmeitä huippuja, muttei enää valu vatkaimesta löysästi. Lisää jauhoseos muutamassa erässä ja kääntele taikina varovaisesti sekaisin, jottei valkuaisvaahto pääse laskemaan. Aivan pienet jauhopaakut eivät vaikuta lopputulokseen.

Kaada taikina vuokaan ja paista 40-50 minuuttia kunnes kakku on hammastikulla testaten kypsä ja kakun pinta tuntuu kevyesti painettaessa kimmoisalta. Mikäli kakun pinta tahtoo paiston aikana ruskistua liikaa, peitä vuoka foliolla. Anna kakkupohjan jäähtyä vuoassa hetki ennen kuin kumoat sen kevyesti sokeroidulle leivinpaperille. Anna jäähtyä täysin ennen kuin leikkaat pohjan kolmeksi kerrokseksi (kakkuun tulee siis kaksi väliä... eikö niin! :)

Mascarponevaahto
3 dl kermaa
n. 250 g mascarpone -tuorejuustoa
1 tl vaniljasokeria
2 rkl sokeria

Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi. Lisää mascarpone -juusto ja sokerit ja vatkaa sekaisin.

Lisäksi täytteeksi
n. 1 ½ l punaisia marjoja (mansikoita, vadelmia, punaherukoita...)
vaniljasokerilla maustettua maitoa, Spriteä tms. kakun kostutukseen

Kakun täyttäminen
Kostuta jokainen kakkukerros kevyesti esimerkiksi vaniljasokerilla maustetulla maidolla, levitä väleihin ensin kakkulevyn pinnalle limecurdia, reilu kerros marjoja ja lopuksi mascarponevaahtoa. Nosta kakku kelmulla peitettynä jääkaappiin lepäämään ja odottamaan kuorruttamista.

Mikäli kuorrutat kakun sokerimassalla, valmista eristeeksi kuorrutuksen alle voi-sokerikreemi. Koristele haluamallasi tavalla. Tämän kokoisen kakun kuorrutukseen kului noin puoli kiloa sokerimassaa. Koristeisiin hurahti vajaa varttikilon paketti.

2 kommenttia:

  1. Ai miten kaunis kakku! Tätä pitää kokeilla, jos tulee hempeilyjuhlia vastaan ;)

    VastaaPoista
  2. Kiitos Heidi! :) Ilman yltiöhempeää koristelua kakku sopinee kesän juhliin paremmin kuin hyvin, kun tuoreita marjoja alkaa olla saatavilla.

    VastaaPoista