Sivut

torstai 8. maaliskuuta 2012

Tsatsiki & souvlaki

Tsatsiki on ihanaa. Helppoa, raikasta ja samalla täyteläistä. Se sopii niin lihan, kalan kuin kasviksienkin kaveriksi. Olen vähän huono kokkaamaan tuttuja ruokia tarkkaan reseptiä noudattaen ja monesti usein valmistamani ruuat muuntuvatkin aina vähän fiiliksen mukaan ja maistuvat näin ollen joka kerta hiukan erilaiselta. Minun on jo pidempään pitänyt saada aikaiseksi kirjata tsatsiki -reseptini ylös edes suurin piirtein. Vihdoinkin sain sen verran otetta liukkaasta niskastani.

Souvlakille puolestaan haeskelin inspiraatiota Googlesta. Löysin lukuisia resptejä - kaikki erilaisia. Päätin siis soveltaa omani ohjeeni, ja nimittää sitä härskisti souvlakiksi sillä ilmeisesti sana souvlaki tarkoittaa alunperin varrasta.


Tsatsiki
200 g turkkilaista tai kreikkalaista maustamatonta jugurttia
15 cm:n pätkä tuorekurkkua
1-2 valkosipulin kynttä
n ½ tl suolaa
1-2 rkl hyvää oliiviöljyä
mustapippuria

Vinkki: Mikäli käytät muuta maustamatonta jugurttia kuin 10% turkkilaista tai kreikkalaista jugurttia, esimerkiksi vaikkapa Bulgarian jugurttia tai tavallista luonnonjugurttia, sitä kannattaa valutella tovin verran kahvin suodatinpussilla tai ihan tavallisella talouspaperin palalla vuoratussa tiiviissä siivilässä liian nesteen poistamiseksi. Tuorekurkusta kun tulee kuitenkin nestettä tsatsikiin, eikä mikään ole ankeampaa kuin vetinen tsatsiki.

Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi, mausta suolalla ja anna valua siivilässä tovin verran. Voit myös puristella raasteesta nestettä käsin. Hienonna valkosipuli ja sekoita kurkkuraaste sekä valkosipuli jugurttiin. Lisää oliiviöljy ja maun mukaan mustapippuria sekä tarvittaessa suolaa. Anna seisoa hetki viileässä ennen tarjoilua.

Souvlaki
400 g possun fileetä (tai esim. lammasta tai kanaa)

Marinadi lihalle
½ dl oliiviöljyä
½ tl mustapippuria
1 tl suolaa
1 valkosipulin kynsi
(1-2 rkl sitruunaa)
1 tl kuivattua oreganoa

Sekoita marinadin ainekset pakastepussissa. Kuutioi liha sopiviksi varraspaloiksi ja laita pussiin marinoitumaan yön yli tai vähintään muutamaksi tunniksi. Liota puisia varrastikkuja vedessä noin puoli tuntia ennen vartaiden kokoamista. Pistele liha varrastikkuihin ja grillaa tai paista parillapannulla kypsäksi. Tarjoile sitruunalohkojen, tsatsikin ja esimerkiksi uuniperunoiden, bulgurin tai kreikkalaisen salaatin kera.

2 kommenttia:

  1. Tulipa grillikautta ikävä! Onneksi se on jo pian edessä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päädyin tsatsikinhimoissani grillailemaan kastikkeelle kaveriksi vartaita uunin grillivastuksen alla. :) Ihan jees mutta ei se vaan ole ihan sama kuin oikeasti pikku hiilenkäryltä ja karsinogeeneiltä maistuva grilliruoka.. ;)

      Poista