Sivut

maanantai 20. joulukuuta 2010

Keitettyä kermaa - Panna cotta

Kermapohjaiset jälkiruuat ovat aina vedonneet minuun. Vaikka ranskalainen crème brûlée pitääkin minun kirjoissani vielä ykkössijaa, hyvänä kakkosena seuraa italialainen kermavanukas panna cotta. Panna cotta on, toisin kuin ranskalaisserkkunsa, helppo valmistaa ja onnistuu aina. Tai sitten se olen vain minä epäluotettavan uunini kera, jonka pitää istua uunin edessä vahtimassa digitaalisen lämpömittarin kera, etteivät uunissa kypsyvät vanukkaat pääse kiehumaan ja kokkaroitumaan. Onneksi panna cottaa ei tarvitse hyydytellä uunissa.

Tänään, joulutouhujen täyttäessä tuvan, kermavanukkaan seurana maistui kesä, yksinkertaisesti vaniljasokerilla ja tuoreella basilikalla maustettu mansikka. Joulupöytäänkin voisi vanukkaan ujuttaa, esimerkiksi glögillä marinoiduilla marjoilla tai hedelmillä silattuna...


Panna cotta
1,5 dl kermaa
1 dl maitoa
0,4 dl sokeria
1/2 vaniljtanko
1 liivatelehti 

Annoksesta riittää 3-4 hengelle, makeanpersouden asteesta riippuen.

Laita liivatelehti kylmään veteen likoamaan. Mittaa kattilaan maito, kerma ja sokeri. Halkaise vaniljatangon puolikas ja raaputa sisältä siemenet. Laita tanko ja siemenet kattilaan ja kiehauta seos. Puristele liivatelehdestä ylimääräinen vesi ja lisää kuuman kerman joukkoon. Kaada seos laseihin ja nosta jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi. Tarjoile haluamasi lisukkeen kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti