Sivut

keskiviikko 29. joulukuuta 2010

Suklaafondant ja vaniljajäätelö

Niin kauan kuin muistan, on perheemme jouluateria noudatellut perinteistä kaavaa. Äitini aloittaa jouluun valmistatumisen jo hyvissä ajoin. Ensiksi valmistuvat lanttu- ja porkkanalaatikot pakkaseen odottamaan. Sitten ovat vuorossa piparit, kuivakakut ja pullat. Torttujakin tulee leivottua pitkin kuuta. Kalat hän graavaa itse. Kotikaljakin on laitettava käymään ja Karjalan paisti uuniin hautumaan. Siivottava ja pyykättäväkin on. Somistettava tupa. Vaikka touhua riittää, äidilleni ei joulu tulisi ilman. Jouluaattoiltana kun saa tyytyväisin mielin istahtaa valmiiseen, itse laitettuja, perinteisiä jouluherkkuja notkuvaan ruokapöytään.

Kinkku, jonka on tietysti oltava valtava, on perinteisesti ollut isäni urakka. Joskin tänä vuonna minä jä äitini jouduimme ottamaan osaa operaatioon, ja tyrimme tietysti änkemällä kinkun väärin päin, rasvapuoli alaspäin uuniin. Ja mikä haloo siitä nousikaan. Mutta minkäs teet, pistä nainen kinkunpaistoon, ja mene itse perässä..!

Kotoisten ja rakkaiden jouluruokien ohella joulumme makumaailman ainoa villi kortti (tai ainakin vuosittain vaihtuva) on ollut jälkiruoka, jonka toteutuksen olen minä ominut itselleni. Mitään kovin villiä en kuitenkaan innostunut loihtimaan vaan päädyin klassiseen liittoon. Suklaafondant sai seurakseen kotitekoista vaniljajäätelöä ja vadelmacoulista.


Suklaafondatit voi valmistaa paistamista vaille valmiiksi pakastimeen odottamaan. Silloin ne kannattaa nostaa sulamaan tunti, pari ennen uuniinmenoa.

Suklaafondant
Resepti: Valio
100 g voita
1dl sokeria
2 kanamunaa
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1 rkl kaakaojauhetta
100 g taloussuklaata tai tummaa leivontasuklaata

Ohjeesta valmistuu 8 leivonnaista

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa munat joukkoon yksitellen. Lisää kuivat aineet seoksena. Sulata paloiteltu suklaa mikrossa keskiteholla välillä sekoittaen. Lisää suklaasula taikinaan. Leikkaa leivinpaperista leveähköt suikaleet ja aseta ristiin teflon-muffinivuoan voideltuihin syvennyksiin. Jaa taikina syvennyksiin. Paista 200 asteessa n. 9 min. Fondant saa jäädä keskeltä pehmeän suklaiseksi. Anna jäähtyä hetken aikaa. Nosta ne varoen leivinpaperisuikaleista nostamalla annoslautasille. Tarjoa lämpiminä.

Jäätelö onnistui ihan mukavasti ilman konettakin. Varsinkin, kun ulkona paikkuivat pakkset ja jäädytyksen saattoi hoitaa helposti nakkaamalla jäätelömassan suoraan isossa kattilassa pihalle ja vatkaamalla seosta vajaan tunnin välein, kunnes seos alkoi olla jähmettynytttä. Rakenteesta tuli kyllä jonkin verran kaupan jäätelöä jämäkämpää, mutta hiukan lämminneenä pallojen pyörittely sujui hyvin. Varmasti osittain rakennetta pehmensi jäätelön suurehko kermapitoisuus - mitä enemmän rasvaa, sitä vähemmän vettä muodostamaan jääkiteitä! 

Vaniljajäätelö
7 dl kermamaitoa (taisin käyttää n. 5 dl kermaa ja 2 dl maitoa)
1 vaniljatanko
4 kananmunan keltuaista
1 dl sokeria
2 rkl maissitärkkelystä


Halkaise vaniljatanko ja kaavi siitä siemenet. Kuumenna suurehkossa kattilassa kermamaitoa, vailjatankoa ja vaniljansimeniä hiljalleen sekoitellen, kunnes seos kiehahtaa. Nosta hetkeksi syrjään maustumaan ja peitä kannella. Vatkaa keltuaiset ja sokeri kulhossa kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi ja lisää lopuksi maissitärkkelys hyvin sekoittaen. Kaada 1/3 kermamaidosta keltuaisvaahtoon koko ajan sekoittaen. Kaada lopulta munaseos takaisin kattilaan lopun kermamaidon joukkoon. Kuumenna varovasti, koko ajan sekoitellen, kunnes seos paksuuntuu. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. 

Kaada jäätelömassa tarvittaessa toiseen astiaan ja nosta pakkaseen jähmettymään. Vatkaa seosta sähkövatkaimella vajaan tunnin välein, jotta isojen jääkiteiden muodostuminen estyy ja jäätelömassaan sekoittuu ilmaa. Tätä varten astian on hyvä olla kookkaan puoleinen, käytännössä niin iso kuin pieneen pakastimeen vain suinkin mahtuu. Kun massa alkaa muistuttaa jäätelöä, jätä jähmettymään pakkaseen muutamaksi tunniksi ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti