Sivut

maanantai 2. huhtikuuta 2012

Viikonloppuruokaa mereneläväisistä vol 1

Arkiruuanlaitosta on muodostunut - ah niin kultaisten opiskelupäivien jäätyä taa - mitä tylsintä selviytymistä. Oikein hävettää tunnustaa, että aamu-unisena aamupalanikin on kutistunut aamurutiinien lomassa, tai pahimmassa tapauksessa matkalla autolle haukattuun hedelmään tai leivänpalaan. Viikonloppu onkin sitten asia erikseen. Minua ei hävetä yhtään, vaikka linnoittautuisin kokonaiseksi päiväksi tai vaikka kokonaiseksi viikolopuksi keittiöön patojen ja pannujen äärelle, enkä näyttäisi nokkaani ulkona ennen seuraavaa maanantaita.


Pari viikonloppua on vierähtänyt rattoisasti äyriäisten parissa. Jostain syystä Herkun kalatiski on viimeaikoina vetänyt puoleensa tehokkaammin kuin lihapuoli, mistä syystä jo useamman viikolopun ruokapolitiikka on ollut mereneläväisten sävyttämää. Ja myönnettäköön, että ehdin menneenä viikonloppuna kokkailujen ohella nauttia kauniin aurinkoisista, joskin koleista kevätpäivistäkin.



Sinisimpukat viiniliemessä
Kahdelle - kolmelle pääruoaksi, neljälle - kuudelle alkupalaksi
1 kg sinisimpukoita
3 banaanisalottia henonnettuna
½ solo valkosipulinkynsi (tai 2 tavallista) hienonnettuna
(pätkä chiliä hienonnettuna)
3 dl kuivaa valkoviiniä
3 dl hyvää kalalientä
2 dl kermaa
kourallinen lehtipersiljaa silputtuna
öljyä
suolaa
mustapippuria

Puhdista simpukat kylmän juoksevan veden alla. Heitä pois rikkinäiset ja ne yksilöt, jotka eivät sulkeudu kevyesti pöydänkulmaan kopautettaessa.

Kuullota sipuleita ja chiliä hetki miedolla lämmöllä isossa, laakessa kattilassa tai kasarissa. Nosta lämpöä ja lisää kattilaan viini ja kalaliemi ja anna kiehua hetken. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää simpukat kiehuvaan liemeen ja peitä kattila kannella. Kypsennä simpukoita välillä sekoitellen noin 5 minuutin ajan.

Nostele avautuneet simpukat liemestä syville lautasille. Heitä avautumattomat simpukat pois. Lisää liemeen persilja ja kerma ja kiehauta. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa suolalla ja mustapippurilla. Kaada kuuma liemi simpukoiden päälle. Nauti hyvän vaalean leivän kera.


Mmm...

Ruokaseuraakin löytyi...

Saanko esitellä herrat Kärkky...

...ja Tyrkky

Kumpikaan nirsoper*e ei tosin ankarasta kerjäämisestä huolimatta suostunut maistamaankaan tarjottua sinisimpukkaa.

Jatkossa luvassa viikonloppuruokaa mereneläväisistä vol 2 ja vol 3. Vierailevina tähtinä nauhapastaepisodissa esiintyvät myös herrat Leksa alias Kärkky ja Väne alias Tyrkky...

6 kommenttia:

  1. Voi, miten söpöjä kissoja :)

    VastaaPoista
  2. Ihana blogi sulla - kiva kun löysin tänne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos KirstiKoo! Ja samat sanat, kiva kun löysit tänne! ;)

      Poista
  3. Sinisimpukat ovat kyllä hyviä! Ja kissasi söpöjä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mutta kampasimpukat ne vasta hyviä ovatkin ;) Mutta joo, olen perusepäluuloisena ihmisenä vähän vielä tällainen äyriäisnoobie. Luulen että sushi on raivannut tietään äyriäis ja simpukkavillitykselle. Yllätyn yhä yllättymästä päästyäni - voiko näistä tosiaan saada näin helpolla hyvää?!

      Poista