Sivut

torstai 21. maaliskuuta 2013

Vadelmamousse-valkosuklaakakku

Jostain syystä olen jo lapsesta asti iskenyt silmäni aina kaikkein työläimpiin ja monivaiheisimpiin leivonnaisresepteihin. Tämän vadelma-valkosuklaakakun halusin ehdottomasti leipoa äidilleni äitienpäiväkakuksi. Muistelen olleeni tuolloin noin 12-vuotias. Muistelen myös, ettei kakusta tainnut tulla täysin alkuperäisen ohjeen kuvien mukainen, mutta hyvää se taisi siitä huolimatta olla.

Viime jouluna halusin antaa kakulle uuden tilaisuuden. Reseptiä on toki pitänyt hiukan peukaloida, mutta ei paljon. Tiivistin vain kaksi vadelmamoussekerrosta yhteen kakkuun. Vadelmaisen raikkaana kakku sopii hyvin myös kevään ja kesän juhliin.


Vadelmamousse-valkosuklaakakku
Ohje mukaeltu: Kotiliesi

Tästä ohjeesta valmistuu yksi kakku, jossa on kaksi vadelmamoussekerrosta ja kaksi mantelikeksikerrosta. Alkuperäisellä ohjeella syntyy kaksi kakkua, jossa kussakin yksi vadelmamousse- ja kaksi keksikerrosta. Tämän mukaan olen puolitellut alkuperäisiä ainemääriä omaan ohjeeseeni.

Italialainen marenki
4 (n. 130 g) kananmunanvalkuaista
2 rkl sokeria
2 dl sokeria
1/2 dl vettä

Vadelmamousse (2 vadelmamoussepohjaa)
400 g vadelmasosetta
4 liivatelehteä
2 dl vispikermaa
150 g italialaista marenkia

Mantelipohjat (2 mantelikeksipohjaa)
100 g kuorittuja manteleita (tai valmista mantelijauhoa)
90 g tomusokeria
4 (n. 130 g) kananmunanvalkuaista
1/2 dl (n. 40 g) sokeria
1/2 limetin raastettu kuori

Valkosuklaamousse (yhteen kakkuun)
200 g valkosuklaata
1 dl vispikermaa
3 liivatelehteä
1/2 dl vettä
1/2 dl sokeria
2,5 dl kananmunankeltuaista
5 dl vispikermaa


Italialainen marenki
1. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi kulhossa. Lisää 2 rkl sokeria vähitellen koko ajan vatkaten ja pidä kone pienimmällä nopeudella.

2. Keitä 2 dl sokeria ja vettä noin 7 minuuttia, kunnes nestettä on haihtunut sen verran, että sokeriliemi tiivistyy ja on sokerilämpömittarilla mitattaessa 120 asteista. Varo kuumaa sokerilientä!

3. Kytke vatkain täydelle nopeudelle ja lisää valkuaisvaahtoon kuumaa sokerilientä ohuena nauhana kulhon reunaa pitkin. Vatkaa marenki kylmäksi.

Käytä puolet marengista vadelmamousseen. Loput marengista voit pursottaa leivinpaperille ja paistaa 75 asteisessa uunissa rapeiksi pieniksi suupaloiksi tai tehdä kerralla kaksi kakkua.



Vadelmamousse
1. Sulata vadelmasose tai kiehauta pakastevadelmat, soseuta ja siivilöi. Pehmennä liivatelehdet kylmässä vedessä noin 5 minuutin ajan. Purista vesi pois ja kuumenna miedolla lämmöllä esimerkiksi mikroaaltouunissa, kunnes liivatteet sulavat. Sekoita liivatteet vadelmasoseeseen.

2. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita italialainen marenki vadelmasoseeseen ja lisää lopuksi kermavaahto. Anna seoksen olla jääkaapissa noin 30 minuuttia, kunnes se vähän jähmettyy.

3. Kaada vadelmamousse kahteen kakkuvuokaan, joiden halkaisija on noin 2 cm pienempi kuin sen kakkuvuoan, jossa kakku kootaan. Jos käytät samaa vuokaa, jätä vadelmamoussen ja vuoan reunojen väliin vajaan parin sentin rako. Pakasta vadelmamoussepohjia vähintään 6 tunnin ajan.


Mantelipohjat
1. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Raasta limetin kuori. Hienonna mantelit tomusokerin kanssa tehosekoittimessa hienoksi massaksi. Vatkaa valkuaiset löysäksi vaahdoksi ja lisää sokeri. Sekoita valkuaisvaahto manteli-sokerimassan joukkoon vähitellen. Lisää raastettu limetin kuori.

2. Jaa mantelitaikina kahteen osaan ja levitä voidellun leivinpaperin päälle 2 sentin paksuisiksi kakkulevyiksi, jotka ovat samankokoisia kuin pakastettavat vadelmamousselevyt eli jäävät reunoista pari senttiä vajaaksi vuoassa, jossa kakku kootaan. Paista pohjia 180 asteessa 18-20 minuuttia.

 
Valkosuklaamousse

1. Hakkaa valkosuklaa hienoksi rouheeksi ja kaada kulhoon. Kiehauta 1 dl kermaa ja kaada kuuma kerma valkosuklaarouheen päälle. Sekoita massa tasaiseksi.

2. Keitä sokeri ja vesi ja anna kiehua noin 3 minuuttia. Vähennä lämpöä ja lisää keltuaiset yksi kerrallaan. Jatka vatkaamista muutaman minuutin ajan miedolla lämmöllä, kunnes seos sakenee (keltuaiset kypsyvät 80 asteessa). Siirrä astia liedeltä ja jatka vatkaamista kylmässä vesihauteessa, kunnes massa jäähtyy.

3. Pehmennä liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuutin ajan. Nosta liivatteet vedestä kattilaan ja kuumenna kattilaa liikutellen, kunnes ne sulavat. Lisää liivateseos ohuena nauhana keltuaismassaan. Sekoita liivate-keltuaisseos valkosuklaa-kermamassaan.

4. Vatkaa 5 dl kermaa vaahdoksi ja lisää edelliseen massaan. Sekoita kaikki kunnolla kevyesti keskenään. Kaikkien massojen pitää olla samanlämpöisiä, muuten kerma juoksettuu!


Kakun kokoaminen
1.Kaada irtopohjaiseen kakkuvuokaan noin 1,5 cm:n kerros valkosuklaamoussea, paina keskelle jäinen vadelmamoussepohja ja sen päälle mantelipohja. Paina kumpaakin varovasti alaspäin niin, että valkosuklaamousse nousee reunoista ylöspäin. Kaada sitten toinen 1,5 cm:n kerros valkosuklaamoussea ja toista vaiheet vadelmamoussen ja mantelipohjan osalta. Kaada loppu valkosuklaamousse päälimmäiseksi.

2. Pakasta kakkua vähintään 8 tunnin ajan. Ota kakut pakastimesta jääkaappiin noin 6 tuntia ennen tarjoamista. Koristele kakku oikeilla kukilla, marsipaaniruusuilla tai esimerkiksi tuoreilla hedelmillä ja marjoilla.

Itse käytin 26 cm:n irtopohjavuokaa, jonka pohjalle pingotin varmuuden vuoksi tuorekelmun, jotta kakku varmasti irtoaisi vuoastaan. Kakkukelmu olisi varmasti toimivampi vaihtoehto ja siitä voisi leikata vuoan reunallekin sopivan suikaleen.

8 kommenttia:

  1. Näyttääpä kauniilta ja maistuu varmaan ihanalta! Aivan houkuttelee kokeilemaan! Tosin mulla se lopputulos ei varmaan ois ihan noin nätti ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. :) Hyvää oli! Illuusio kauneudestahan on vain kuvankäsittelytaidoista kiinni.. ;)

      Poista
  2. Onpas herkullinen kakku! Tekisi kyllä niin mieli tehdä, mutta ei taida syntyä ihan hetkessä. ;) Mut kokeilulistalle menee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kits! :) Oli mukavaa vaihtelua leipoa välillä ei niin tyypillinen täytekakku juhlapöydän koristukseksi. Alunperin kyseinen kakku taisi olla Kotiliedessä kesähäiden kruunu.

      Poista
  3. Tosi herkullisen oloinen. Onoo niin että kakku käy ikään kuin sulamaan vaikka siinä on käytetty liivatetta? Mietin että voiko sitä sitten säilyttää esim seuraavaan päivään vai onko syötävä kerralla pois?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joulunaikaan otimme kakun sulamaan n. 1h ennen tarjoilua, jolloin se oli syödessä vielä kohmeista. Syönnin jälkeen lykkäsimme kakun aina uudelleen pakkaseen eli pihalle kakkukuvussa. Ulkona kun paukkui -30 pakkaset. Viimeinen kakunpala unohtui pöydälle useammaksi tunniksi, ja oli se toki pehmeämpää, muttei se muotoaan menettänyt tai alkanut valua tms. joten uskoisin kakun kestävän myös jääkaappisäilytystä. Muistelen, että aiemmin kakkua valmistettuani se säilytettiin ihan jääkääpissa mutta varma en ole...

      Poista