Sivut

perjantai 28. helmikuuta 2014

Sushi my darling!

Maistoin ensimmäisen kerran sushia lääkiksen alkuaikoina, kun ystäväni R:n opastuksella valmistimme sitä itse. Kesä taisi olla 2006 ta 2007. Rakkautta ensisilmäyksellä se ei ollut, mutta ihan hyvää kuitenkin ja mukavaa porukalla näperreltävää.


Lohinigiri

Sittemmin sushia on tullut tehtyä ja syötyä lukuisat kerrat enemmän tai vähemmän onnistuneesti, mutta varsinainen ihastuminen tapahtui yllättäin Islannin reissulla. Edelleenkin pienen Sushi Barinn -nimisen sushikioskin herkut ovat yksi parhaista sushikokemuksistani, vaikka sushia on tullut syötyä eksoottisemmissakin paikoissa, mm. Brasilian helteissä ja Meksikon yössä.

Entäs se rakkaus sitten? Tai oikeastaan pitäisi ehkä puhua jonkinasteisesta riippuvuudesta. Pari vuotta sitten ystäväni A-L:n ja minun yhteisiksi arkirutiineiksemme muodostuivat viikottaiset sushitreffit Oulun Stockan yläkerran Tomossa, josta sai hyvää, joskin ajoin hiukan vaihtelevan tasoista perussushia. Ja kun aika vihdoin oli kypsä, ja oululaisia hemmoteltiin mahdollisuudella äänestää jaloillaan, siirryin ystävällisemmän palvelun ja paremman hinta-laatusuhteen perässä Yuki Sushin kanta-asiakkaaksi.

Sushia on edelleenkin saatava kerran viikossa.. Vähintään.

California- ja lohi-kevätsipulimaki sekä lohinigiri

Greenfield -jäljitelmä ja tonnikala-avocadomaki

Vaasaan muutettuani työkaverit tiesivät kertoa, että sushia saa ainakin kauppahallin perältä löytyvästä kalaliikkeestä ja ostoskeskus Rewel Centerin toisessa kerroksessa sijaitsevasta Magokoro -nimisestä sushiravintolasta.

Kauppahallin Kalaliike Ruotsala valmistaa sushia perjantaisin tilauksesta, mutta myös valmiita bokseja voi ostaa kylmätiskistä. Hyvää ja tuoretta perussushia.

Magokoron sievät idäntytöt (en ole ikinä tullut kysyneeksi, mistä he ovat kotoisin) puolestaan palvelevat sinua englanniksi, joskin palvelu on ajoittain väärä sana, mutta sushi on parasta, jota Suomesta olen saanut. Näinpä Magokorosta on muodostunut uusi kantapaikkani, vaikka useammin kuin kerran on sushinautintoa laimentanut kömpelö asiakaspalvelu. Tarjoilijat eivät toki ole epäystävällisiä, ja ruoka tulee nopeasti. Sushi on useimmiten loistavaa, ja raaka-aineet aina tuoreita. Ehkäpä kyse onkin vain kulttuuri- tai kielimuurista?

Magokoron parasta antia ovat erilaiset inside out -makirullat, joista löytyy vaihtoehtoja eksottisempaankin makuun, ja hinta-laatusuhde on enemmän kuin kohdallaan. Suosikkejani ovat California -rulla (jonka useimmiten tilaan Magokoron tyttöjen mukaan vääräoppisesti lohella) sekä kiiviä ja basilikaa sisältävä Greenfield -rulla.


Valkosipulilla ja chilillä tuunattua soijaa


Vaikka käyn ulkona sushilla tai haen take away'ta noin kerran viikossa, valmista silti ajoittain sushia myös itse. Riisin keittämiseen olen etsinyt jo pidempään hyvää ohjetta ja kokeillut useita. Tällä hetkellä käytän Helsinkiläisen Tokyokan -kaupan ohjetta. Koska suhiriisi on mielestäni riisiksi ihan poskettoman hintaista, käytän usiemmiten puuroriisiä, joka tuntuu vaativan hiukan pidemmän kypsennysajan kuin sushiriisi. Tällöin olen liottanut riisiä hiukan ohjeessa annettua aikaa pidempään, noin 20 minuuttia, ja antanut sen myös hautua kannen alla hiukan ohjetta pidempään, noin 15 minuuttia, jottein riisi jäisi raa'an tuntuiseksi.

Sushiriisin (sumeshi) keittäminen
Ohje: Tokyokan
4 dl sushiriisiä (tai puuroriisiä)
4,5 dl vettä
Huuhtele riisi kylmällä vedellä. Pane riisi syvään kattilaan ja lisää vesi. Anna riisin seistä kylmässä vedessä noin 15 min ja laita kansi päälle. Kuumenna lieden suurimmalla teholla, kunnes riisi alkaa kiehua, käännä lämpö pienimmälle teholle ja anna kiehua hiljalleen vielä noin 10 min. Katkaise lämpö ja anna riisin hautua vielä noin 10 min. Siirrä kypsä riisi isoon kulhoon. Riisin kiehuessa voit tehdä sushietikkaliemen maustamiseen.

Sushiriisin maustaminen awasezu-kastikkeella
Ohje: Tokyokan
7 rkl riisietikkaa
1/2 rkl suolaa
4 rkl sokeria
Kiehauta ja jäähdytä ainekset. Kaada liemi riisin päälle ja sekoita sitä samalla leikkausliikkkein. Jäähdytä riisi nopeasti huoneenlämpöiseksi esim. viuhkalla. Jos et käytä riisiä heti, peitä se kostealla pyyhkeellä. Riisi säilyy yhden päivän huoneenlämmössä (ei jääkaapissa, koska etikkariisi kovettuu kylmässä).


Magokoron sushirullista inspiroituneena olen yrittänyt jäljitellä California -rullan makua ja harmikseni todennut, ettei rulla vain maistu samalta, jos yrittää oikaista tunkemalla seesaminsiemenet laiskuuksissaan tavallisen makirullan sisään niin, että levä tulee uloimmaksi. Tuorekelmun avulla inside out -rullista tulee kuitenkin ihan kelvollisia, joskin vaatiihan se hiukan enemmän näpertämistä. Seesaminsiemenet on myös ehdottomasti paahdettava oikean maun aikaansaamiseksi.

Ehkäpä joku päivä jaksan värkätä kuvallisen ohjeen inside out -rullien vääntämisestä.

4 kommenttia:

  1. Kauniita =) Taitava näpertelijä olet. ;)
    Sushi ei ole muuten kovin vaikea tehdä. En tajua miksi jotkut pelkäävät sen valmistusta.. Kokeilin myös kerran sushikakkua. Tuli tosi hauska. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kävinkin katsomassa blogistasi tuota sushikakkua, näytti kivalta! :)

      Poista
  2. Sushi on todellakin myös mun darling <3 ehkä parasta sushin syömisessä on wasabiöverit :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun lemppari on inkivääri, voisin syödä purkillisen! :D

      Poista