Sivut

perjantai 28. helmikuuta 2014

Tupaantuliaisten antia - Nyhtöpossuburgerit

Viime viikonloppuna, vain puoli vuotta sitten muutettuani, oli vihdoin aika juhlistaa tupaantulijaisia. Viimeiset muuttolaatikot tosin nököttävät edelleen työhuoneen nurkassa, mutta mikäs teet, kun tavaraa on liikaa. Ovatpahan valmiina seuraavaa muuttoa varten.

Ja mikäpä sen parempi syy päästä kokeilemaan paria, jo pidenpään to do -listalla roikkunutta, reseptiä, kuin hauska ilta ystäväin kera. Päätin, että on jo aikakin kokeilla paljon kehutun pulled porkin eli suomalaisittain nyhtöpossun valmistamista. Aikani eri reseptejä plärättyäni possu päätyi lopulta Suolaa & hunajaa -blogin mallin mukaan burgerin väliin coleslaw -salaatin kaveriksi. Ja voi miten hyvää se olikaan! Onneksi lihaa jäi vielä pitojen jälkeen ylikin, joten pääsen myöhemmin testaamaan myös itsetehtyjä tacoja.


Possuburgereiden seuraksi valmistin Pioneerinaisen itämaista nuudelisalaattia, jota olin saanut maistaakseni taannoisissa chilibileissä sekä jälkiruuaksi porkkanakakkua. Näiden herkkujen reseptit postannen myöhemmin.

Välttyäkseni chilin päätymiseltä silmiini, en lisännyt sitä possun pintaan hierottuun mausteseokseen. Tällä hetkellä maustekaapistani nimittäin löytyy ainoastaan parin vuoden takaisen chilinviljelykokeiluni tuotoksia, omaan makuuni aivan liian tulisia pikku pirulaisia, joten päätin lisätä chilin vasta bbq-kastikkeeseen, jolloin sitä ei tarvinnut käsin hieroskella lihan pintaan (ja myöhemmin piilareiden myötä silmiinsä). Bbq-kastiketta päädyin lopulta tekemään toisenkin satsin, sillä ensimmäinen erä upposi lähes kokonaan lihan sekaan eikä sitä juuri jäänyt erikseen annosteltavaksi. Coleslaw'sta valmistin vain puolikkaan reseptin.

Nyhtöpossu – pulled pork
Resepti mukaeltu: Suolaa & hunajaa 

Hiukan reilu 2 kg porsaan kassleria

Mausteseos 
1,5 rkl fariinisokeria
3 tl paprikaa
3 tl karkeaa suolaa
5 rkl Santa Marian roasted garlic & pepper -mausteseosta (paahdettua valkosipulia, kuminaa, ruohosipulia, sipulia, chiliä ja pippuria)
1 tl mustapippuria
(chiliä)

Liemi 
öljyä ja voita paistamiseen
kuumaa vettä
2 sipulia
4 valkosipulin kynttä
1 tähtianis
10 kokonaista mustapippuria

BBQ-kastike
2 dl coca colaa
1/2 dl ketsuppia
1 limen mehu
2 rkl fariinisokeria
2 rkl punaviinietikkaa
1/2 sipuli
4 valkosipulin kynttä
1-2 tl savusuolaa tai suolaa
1/2 tl mustapippuria
1 prk tomaattipyrettä
1/2 - 1 kuivattu pieni chili

Sekoita pintamausteen ainekset keskenään. Hiero mausteseos possun pintaan ja anna maustua jääkaapissa mieluusti yön yli, mutta tarvittaessa lyhyempikin aika riittää.

Nosta liha lämpiämään vähintään tuntia ennen paistamista. Leikkaa se muutamaan osaan ja ruskista padassa kuumassa öljyn ja voin seoksessa nopeasti. Lisää liemen ainekset pataan. Kuumenna vesi ja kaada se lihojen päälle. Nesteen ei tarvitse peittää lihoja, noin puoleen väliin riittää mainiosti.

Paista pataa uunissa ensin noin 45 minuuttia 200 asteessa, laske lämpö 150 asteeseen, laita kansi päälle ja jatka haudutusta vielä kolme-neljä tuntia tai kunnes liha hajoaa helposti haarukalla. Käännä lihat puolessa välissä.

Haudutuksen loppuvaiheessa ala valmistaa bbq-kastiketta. Silppua sipuli, valkosipuli ja kuivattu chili (kannattaa säädellä chilin määrää oman maun mukaan). Laita kaikki ainekset kattilaan, keittele maltillisella lämmöllä reilu puoli tuntia. Soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella.

Nosta lihat padasta ja riivi ne säikeiksi, poista ylimääräinen rasva ja mahdollisesti jäljelle jäänyt sidekudos. Sekoita joukkoon barbequekastiketta ja hiukan haudutuslientä. Osa bbq-kastikkeesta kannattaa jättää pöytään, jotta kukin voi säädellä lihan makua oman makunsa mukaan.

Kypsennä lihaa kannen tai folion alla vielä noin 30-45 minuuttia 175 asteessa.


Hampurilaissämpylät 
15-20 kpl koosta riippuen 
5 dl vettä
50 g hiivaa
1 1/2 tl suolaa
1 rkl sokeria (myös hunaja tai siirappi käy)
10-11 dl vehnäjauhoja (n. 700 g)
1/2 dl öljyä tai 50 g pehmeää voita
1 keltuainen ja tilkka maitoa voitelemiseen
vaaleita seesaminsiemeniä

Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja sokeri. Lisää vehnäjauhot pienissä erissä, koko ajan vaivaten kunnes saat kimmoisan, mutta pehmeän taikinan. Vaivaa taikinaa yleiskoneella noin 10 minuuttia tai käsin vähintään 15 minuuttia tai kunnes taikinassa on hyvä sitko. Lisää tarvittaessa vehnäjauhoja, mikäli taikina on edelleen kovin löysää.

Anna taikina kohota liinalla peitettynä puolesta tunnista tuntiin. Leivo taikinasta haluamasi kokoisia, litteähköjä sämpylöitä. Anna kohota leivinliinan alla vähintään tunnin ajan.

Ohenna kananmunankeltuainen tilkalla maitoa ja voitele sämpylät seoksella. Ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Paista 225-asteisessa uunissa 12-14 minuuttia, tai kunnes sämpylät ovat saaneet kauniin kultaisen värin.


Coleslaw 
Resepti: Hans Välimäki 

1 pieni valkokaali ohuina suikaleina
2 porkkanaa ohuina suikaleina
2 salottisipulia ohuina suikaleina
2 dl majoneesia

Mausteliemi 
1 dl väkiviinaetikkaa
2 dl vettä
2 laakerilehteä
0,5 dl sokeria
1/2-1 tl suolaa
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
mustapippuria

Sekoita suikaloidut kasvikset laakeassa astiassa. Mittaa kattilaan mausteliemen ainekset, kiehauta ja kaada kuumana kasvisten päälle. Anna marinoitua hetken ja valuta neste pois. Sekoita majoneesi kasvisten joukkoon. Anna jäähtyä ja tarjoa.

2 kommenttia:

  1. Tuparit puolen vuoden jälkeen on oikein tehokasta. Me olemme asuneet kohta puoli vuotta uudessa kodissa ja remonttikin on ihan kesken ;-)

    Olipas kivaa, että olit löytänyt reseptin. Ja toivottavasti lisää blogattavaa kertyy taas pian.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piti keksiä joku motivoiva tekosyy kokata, joten päätin järjestää tuparit. :) Kiitos loistavasta reseptistä!

      Poista