Tätä reseptiä testailimme ystävieni kanssa jo reilusti ennen pääsiäistä. Lopputulos oli yksinkertaisesti niin hyvää, että päädyin valmistamaan sitä toistamiseen. Käytin reseptiin sopivina annospaloina myytävää karitsan paahtopaistia. Liha taisi olla peräisin Uudesta-Seelannista. Lampaassa usein kammoksutusta villasukan mausta ei ollut mureassa ja mehevässä karitsassa tietoakaan. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen resepti!
Karitsanpaisti & peruna-valkosipulipyree
Resepti: Koti keittiössä – Hans Välimäki
Karitsanpaisti
600-800 g karitsan sisäpaistia
suolaa ja pippuria
2-3 rkl voita
Kastike
2 punasipulia
4 kokonaista valkosipulinkynttä
2 porkkanaa kuorittuna ja paloiteltuna
2 rkl tomaattipyreetä
2,5 dl punaviiniä
2,5 dl kanalientä
1 rosmariininoksa
2 laakerinlehteä
Mausta liha suolalla ja pippurilla. kuumenna voi padassa. ruskista karitsa molemmin puolin kullanruskeaksi. Siirrä se hetkeksi toiseen astiaan.
Laita pataan sipulit, valkosipulinkynnet ja porkkanakuutiot. Kuullota juureksia miedolla lämmöllä kuutisen minuuttia. Lisää tomaattipyree ja kuullota vielä varovasti pari minuuttia. Lisää viini ja keitä seosta, kunnes puolet nesteestä on haihtunut. lisää kanaliemi sekä rosmariini ja laakerinlehdet. Liehuta ilman kantta, kunnes lientä on jäljellä noin pari desiä. Siivilöi.
Kypsennä karitsaa 200-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia (sisälämpö 56 C). Kääri liha folioon ja anna sen vetäytyä noin viisi minuuttia. Folioon irronneen liemen ovi kaataa kastikkeeseen makua antamaan.
Lämmitä kastike kiehuvaksi. Tarkista maku.
Peruna-valkosipulipyree
5 kpl yksikyntisiä valkosipuleja kuorittuna
vettä
maitoa
4 isoa perunaa kuutioituna
75g voita kuutioituna
suolaa
Leikkaa valkosipulit neljään osaan. Laita kattilaan ja kaada päälle reilusti kylmää vettä. Kiehauta vesi ja siivilöi se pois. Jätä valkosipulit kattilaan. Kaada kattilaan jälleen kylmää vettä ja toista sama. kun valkosipulit on ryöpätty kahteen kertaan, kaada päälle maitoa niin, että neljänneksen juuri peittyvät. Hauduta valkosipuli miedolla lämmöllä pehmeäksi.
Keitä perunakuutiot miedosti suolatussa vedessä kypsiksi. Valuta sekä perunat että valkosipulit. Säästä sipulin keitinmaito. Soseuta perunat ja valkosipulit vuoron perään sosemyllyllä tai survimella tasaiseksi massaksi. Vatkaa voi peruna-valkosipulipyreen joukkoon ja ohenna tarvittaessa valkosipulien keitinmaidolla. Mausta suolalla.
Lampaan seuralaisena maistui:
keskiviikko 7. huhtikuuta 2010
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti