Sivut

keskiviikko 22. syyskuuta 2010

Pihlajanmarjoja hyytelössä ja liköörissä

Syyskuun myötä kauniisti punehtuneet pihlajanmarjat ovat alkaneet kiehtoa minua ja jo parin viikon ajan olen katsellut niitä sillä silmällä, ruuanlaittomielessä. Tähän mennessä kokemukseni pihlajanmarjoista ovat rajoittuneet lapsuuden makuelämyksiin - suoraan puusta maistettujen marjojen karvauteen ja kettukarkkien sokeriseen makeuteen. Ja olihan niitä hyvä käyttää ammuksina koiranputken ontosta varresta väsättyyn pyssyyn. :) Nyt hiukan aikuistuttuani ajattelin aloittaa tutustumiseni pihlajanmarjan makuun klassisesti pihlajanmarjahyytelöllä sekä -liköörillä.


Kävin ryöstämässä ystäväni pihapuun...



Marjoja siivotessani innostuin näpsimään kauniista marjoista enemmänkin kuvia...




Jos kohta pihlajanmarjaliköörin tekeytymistä saa odotella useamman kuun ajan, -hyytelöä pääsi maistelemaan jo valmistusvaiheessa. Valtaisa sokerimäärä pyöristää kummasti marjan happamuutta, mutta silti maussa on särmää! Ennen marjojen poimimista voi odottaa ensimmäisiä yöpakkasia, jolloin marjojen maku hieman pehmenee. Marjat voi myös ennnen käyttöä pakastaa, niin kuin itse tein.


Pihlajanmarjahyytelön ohjetta tiirasin paristakin eri lähteestä ja loppujen lopuksi päädyin yhdistelemään paria eri reseptiä, sillä halusin lisätä hyytelöön marjojen kirpeyttä tasoittamaan muutaman kotimaisen omenan.

Pihlajanmarjahyytelö
2 l siivottuja pihlajanmarjoja
4 suurehkoa kotimaista omenaa (vajaa puoli kiloa)
7 dl vettä
n. 1 kg hillosokeria (100g / syntynyt mehudesi)

Syntyvän mehun määrä riippuu marjojen ja omenoiden mehukkuudesta. Itselläni tällä ohjeella syntyin noin 13 dl valmista hyytelöä.

Siivoa pihlajanmarjat. (Pakasta halutessasi.) Lohko omenat, poista siemenkodat ja huonot kohdat. Omenoita ei tarvitse kuoria. Mittaa vesi suureen kattilaan, kiehauta ja lisää pihlajanmarjat sekä omenat. Keitä n. 10 minuuttia. Painele marjoja välillä kauhalla kattilan reunoihin marjojen rakenteen rikkomiseksi. Jos pinnalle syntyy vaahtoa, kuori se varovasti esim reikäkauhalla.

Siivilöi syntynyt mehu. Jos haluat kirkkaampaa hyytelöä, mehun voi siilata vielä kertaalleen esim. sideharson lävitse. Mittaa mehu takaisin pestyyn kattilaan ja kiehauta. Lisää 100 g hillosokeria mehudesiä kohti ja keitä n. 10 minuuttia varovasti sekoitellen. Kuori pinnalle syntyvä vaahto. Tölkitä esivalmisteltuihin (ks. esim. Marttaliiton sivut) tölkkeihin, sulje tölkit huolella ja anna jäähtyä. Säilytä jääkaapissa.


Pihlajanmarjaliköörin ohje puolestaan on peräisin parin vuoden takaisesta Glorian ruoka & viini -lehdestä. Koska minulla ei ollut yhtä tarpeeksi suurta lasitölkkiä, valmistin sen kolmeen n. litran vetoiseen tölkkiin. Ohjeessa käskettiin täyttämään tölkki marjoilla ja sokerilla ja sen jälkeen lisäämään alkoholi. Ongelmaksi muodostui tällöin, että marjat ja sokeri täyttivät kaksi tölkkiä mukavasti, mutta reilu puolet reseptin alkoholimäärästä ei tällöin olisi mahtunut mukaan. Siispä tasasin marjat ja sokerin tasan kolmen tölkin kesken, jolloin niitä tuli n. puolen tölkin verran, ja täytin tölkit loppuun kirkkaalla.


Hyvän, täyteläisen liköörin valmistuminen vie Glorian ruoka & viini -lehden mukaan jopa vuoden verran aikaa, hennon makuista ja väristä juomaa syntyy jo kolmessa kuukaudessa. Kärsivällisyyttä nähtävästi tarvitaan. :)


Pihlajanmarjalikööri
Ohje lehdestä: Glorian ruoka & viini 7/2008
1 kg pihlajanmarjoja
1 kg hedelmäsokeria
n. 1 ½ l vodkaa tai muuta kirkasta viinaa (esim. Koskenkorva)

Kerää pihlajanmarjatertut ja riivi marja kannoistaan. Huuhdo marjat ja pese ne tarvittaessa. Valuta.

Täytä pullo tai purkki kerroksittain: pohjalle noin viiden sentin kerros marjoja, sitten sokeria niin, että marjojen välit täyttyvät. Ravista. Jatka kerrostamista, kunnes purkki on täynnä. Sokeria tarvitset noin 1 kg / 1 kg marjoja.

Täytä astia viinalla, jonka alkoholipitoisuus on vähintään 40% ja sulje tiivisti kannella.

Säilytä jääkaapissa. Kääntele purkkia silloin tällöin, koska sokeri valuu purkin pohjalle.

Siivilöi raakalikööri noin kolmen kuukauden kuluttua. Anna siivilöidyn liköörin jalostua valolta suojattuna viileässä haluamasi väriseksi ja makuiseksi. Käytä siivilään jääneet viinamarjat esimerkiksi omenapiirakan täytteessä.

4 kommenttia:

  1. Miten hurmaava blogi täällä, kuvineen ohjeineen kaikkineen <3

    Piipahtelen varmasti jatkossakin!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Marina, tule toki uudestaan! Nyt viimepäivinä on blogissani ollut hiljaisempaa, kun arjen kiireet varastavat aikani, mutta kyllä tämä vielä tästä vilkastuu! :)

    VastaaPoista
  3. Ihania kuvia!! Sulla on vissiin hyvä kamera! :)

    VastaaPoista
  4. Kiitos Elluseni, ihan tavallisella Canonin Ixus -pokkarilla on kuvat näpsitty. Ihan kelpo makroja sillä tulee, joskaan ei varmastikaan järkkärilaatua.

    VastaaPoista