Sivut

sunnuntai 19. joulukuuta 2010

Omenapiirakkaa ja happamia pihlajanmarjoja

Reilu kolmisen kuuta sitten sulloin lasipurkkiin pihlajanmarjoja sokeria ja viinaa ja jätin tekeytymään. Nyt oli aika siivilöídä pihlajanmarjat likööristä ja jättää likööri tekeytymään. Ja pitihän sitä likööriä hiukan maistaakin.


Väri oli kolmessa kuukaudessa kehittynyt kirkkaasta kauniin hennon punertavaksi. Tuoksu oli (yllättäen!) raikkaan pihlajanmarjainen. Makeus taittoi mukavasti pihlajanmarjojen happamuutta, mutta kyllä likööristä vielä potkuakin löytyi. Ajan saatossa liköörin maun pitäisi edelleen pehmentyä. Jouluna ajattelin kokeilla, miten likööri toimisi aperitiivina kuohuvan kera.

Ylijäämä pihlajanmarjoille halusin vielä idealistisesti kehitellä jotain hyötykäyttöä. Keittokirjojani selaillessani ja sopivaa reseptiä haeskellessani alkoi mielessäni kypsyä ajatus pihlajanmarjoilla höystetystä omenapiirakasta. Päätin soveltaa Laduréen Sucré -kirjasta löytynyttä piirakkaohjetta. Alkuperäisen ohjeen mukaan piirakkaan olisi käytetty aprikooseja tai kirsikoita.

Piiraasta tuli muuten aivan mainion makuista, mutta kyllä nuo pihlajanmarjat vain olivat vieläkin kovin ärtsyjä! Ensikerralla kippaan siis liköörimarjat vain suosiolla kompostiin ja leivon piiraani ilman omantunnontuskia ja ilman happamia pihlajanmarjoja.


Omena-pihlajanmarjapiiras
Resepti sovellettu kirjasta: Ladurée - Sucré

Työjärjestys
1. Valmista pohjataikina ja nosta kylmään lepäämään.
2. Valmista sillä välin mantelikreemi ja murutaikina
3. Kauli taikina ja asettele se piirakkavuokaan. Nosta kylmään asettumaan.
4. Kuori sillä välin omenat, poista siemenkodat ja leikkaa ohuiksi lohkoiksi.
5. Esipaista piirakkapohja.
6. Täytä, paista ja viimeistele piirakka.

Pâte brisée -piirakkapohja
250 g vehnäjauhoja
125 g voita
1 hyppysellinen suolankukkasuolaa
4 rkl vettä
2 kanamunankeltuaista

1. Siivilöi jauhot kulhoon. Sekoita joukkoon suola. Kuutioi jääkaappikylmä voi. Nypi jauhot ja voi hiekkamaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja keltuaiset ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Pyöritä takina palloksi, kääri tuorekelmuun ja nosta jääkaappiin lepäämään vähintään tunniksi. Taikinan voi hyvin valmistaa jo edellisesnä päivänä, se vain helpottaa kaulimista.

Kauli taikina jauhotetulla työtasolla tai leivinpaperilla n. 2 mm paksuiseksi levyksi ja nosta voideltuun piirakkavuokaan. Pistele taikinan pintaan haarukalla reikiä, jottei takina pullistuisi paistettaessa. Nosta jääkaappiin asettumaan n. tunniksi.

Esilämmitä uuni 170 C -asteeseen. Aseta piirakkataikinan päälle leivinpaperi siten, että se noudattelee piirakkapohjan muotoja. Tätä helpottaa jos ensin rypistät leivinpaperin tiukaksi palloksi ja suoristat sen. Kaada leivinpaperin päälle painoksi esim. kuivattuja herneitä tai papuja. Esipaista piirakkapohjaa n. 20 minuuttia, kunnes pohja saa kevyen kullankeltaisen sävyn. Poista pohjan päältä leivinpaperi herneineen.

Levitä piirakkapohjalle mantelikreemi ja puolet pihlajanmarjoista. Asettelle omenalohkot kauniisti kreemin pinnalle. Ripottele pinnalle loput pihlajanmarjat ja muruseos. Paista piirakkaa vielä 40 - 45 minuuttia. Koristele pistaasipähkinöillä ja tomusokerilla.

Crème d'amandes -mantelikreemi
100 g voita
100 g tomusokeria
100 g mantelijauhetta
10 g maissitärkkelystä
2 kananmunaa
(1 rkl rommia)
30 g pistaasimantelimassaa (käytin mantelimassaa kun pistaasiversiota ei löytynyt)
20 g rouhittuja pistaaseja (säästä 5 g koristeeksi)

Kuutioi voi kulhoon ja lämmitä mikrossa tai vesihauteessa, kunnes voi pehmenee, muttei sula juoksevaksi. Lisää sokeri, mantelijauhe, maissitärkkelys, munat ja rommi yksi kerrallaan ja sekoita huolellisesti jokaisen lisäyksen jälkeen. Lisää lopuksi (pistaasi)mantelimassa ja rouhitut pistaasit.

Pâte sablée croustillante à crumble -murutaikina
40 g voita
40 g vehnäjauhoja
40 g taloussokeria
40 g mantelijauhetta
1 hyppysellinen suolaa

Sekoita kuivat aineet kulhossa. Kuutioi jääkaappikylmä voi ja nypi se kuiviin ainesiin kunnes seos muistuttaa märkää hiekkaa.

Pinnalle
3 isohkoa hapanta omenaa
1-2 dl pihlajanmarjoja

Kuori omenat ja poista siemenkodat. Leikkaa omenat ohuiksi lohkoiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti