Sivut

keskiviikko 15. joulukuuta 2010

Syntymäpäiväkakkua - Baileys -juustokakku

Eräänä synkkänä syysiltana vietettiin rakkaan ystäväni syntymäpäiviä. Minä tartuin tietysti oivalliseen tekosyyhyn leipoa jotain makeaa. Erilaisia kakkureseptejä selaillessani päädyin kokeilemaan jumalaiseksikin ylistettyä Baileys -juustokakkua. Ah! Täyteohjeen lainasin Pastanjauhajien blogista, pohjaohjeen sovelsin, kun halusin käyttää Digestive -keksien sijaan Dominoita.


Laktoosivammaisena minua on jo pidempään kismittänyt, ettei Suomesta vielä saa vähälaktoosista tai laktoositonta mascarpone -tuorejuustoa. Tavallisilla, cremetiesmillä, tuorejuustoilla kun ei yksinkertaisesti ole mitään jakoa kermaisentäyteläisen italialaisserkkunsa rinnalla. Syykin selvisi kyllä... Muistin nimittäin jossain joskus bonganneeni omatekoisen mascarponen ohjeen. Tuohon juustokakkureseptiin vaadittuun 400 grammaan mascarpone -juustoa upposi kevysesti 7,5 desiä laktoositonta täysrasvaista vispikermaa. Jo on kumma, jos ei tule täyteläístä! ;)


Mascarpone -tuorejuusto
Resepti: Bell'alimento
7,5 dl täysrasvaista kermaa (laktoositon tai vähänlaktoosinen käy)
1,5 rkl (22,5 ml) sitruunamehua

Kuumenna kerma vesihauteessa 87 C -asteiseksi koko ajan sekoitellen. Suosittelen digitaalista lämpömittaria. Kun kerma saavuttaa halutun lämpötilan, lisää sitruunamehu ja sekoita, kunnes kerma paksuuntuu. Kaada kerma kostutetulla sideharsolla vuorattuun lävikköön tai siivilään, joka on asetettu toisen astian päälle. Itse käytin tavallisia vauvan harsovaippoja, jotka taisivat olla nelinkertaista harsokangasta ja astiana kerroskattilaa ja sen lävikköosaa. Peitä kannella tai tuorekelmulla ja nosta jääkaappiin valumaan 16-24 tunniksi. Tämän jälkeen mascarpone kannattaa siirtää kannelliseen rasiaan säilytystä ajatellen. Tuorejuusto säilyy jääkaapissa muutaman vuorokauden.


Baileys -juustokakku

Pohja
200 g Domino -keksejä
50 g voita

Täyte
Resepti: Pastanjauhantaa
1 dl Baileys -kermalikööriä
400 g mascarpone -tuorejuustoa
2 dl kermaa
160 g tomusokeria
1 vaniljatangon siemenet
3 liivatelehteä

Murskaa keksit hienoksi muruksi. Sulata voi ja lisää se keksimurun joukkoon. Sekoita ja painele leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle tai jos käytät säädettävää kakkurengasta, suoraan tarjouluastialle. Nosta kylmään jähmettymään hetkeksi.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi. Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet kermavaahdon joukkoon. Lisää mascarpone ja tomusokeri ja sekoita. Kuumenna kermalikööri lähes kiehuvaksi. Puristele pehmenneistä liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja sekoita kuumaan likööriin. Anna jäähtyä ja sekoita muihin aineksiin. Kaada täyte pohjan päälle ja anna hyytyä parin tunnin verran jääkaapissa. Koristele, mikäli näet tarpeelliseksi ja nauti hyvässä seurassa!

Suklaakoristeita varten temperoin 70% tumman suklaan kerroskattilassa vesihauteessa. Tähänkin tarvitaan lämpömittaria. Temperointiohjeet lainasin Kermaruusulta, joskin viilentämisen suoritin viileähkössä vesihauteessa jatkuvasti suklaata sekoitellen. Liekö tämä kovastikin vääräoppinen tapa, mutta opiskelijaboksini keittokomerosta ei vielä löydy kivitasoja. Temperoidusta suklaasta valmistetut koristeet eivät ole yhtä herkkiä sulamaan kuin temperoimattomasta suklaasta valmistetut, joten pieni säätäminen maksaa tässäkin tapauksessa vaivan. Perhoset pursottelin Kinuskikissan ohjeita säveltäen paperille piirrettyä mallia apuna käyttäen levinpaperille ja jäähdyttelin pakastimessa. Tuota spritsausta saa kyllä vielä vähän harjoitella, yllättävän vaikeaa touhua!

1 kommentti:

  1. Korjasin vihdoin nolon systemaattisen kirjoitusvirheeni, Baileys -likööriähän se on, ei Baleys...

    VastaaPoista