Sivut

lauantai 24. joulukuuta 2011

Aaton aaton käpykakku

Joulu on jälleen ovella. Lähdin jo alkuviikosta loskaa ja vesisadetta pakoon kotipaikkakunnalle pohjoiseen. Lapissa voi sentään vielä luottaa valkoiseen jouluun.

Aaton aaton illan tummuessa on aika hiljentyä joulun viettoon. Pikkujoulukausi, työkiireet, siivoilut, jouluostokset ja jouluvalmistelut alkavat olla jo takana päin. Jääkaappi pullistelee tyytyväisenä äidin jouluherkkuista.

Minä olen jälleen saanut vapaat kädet joulupöydän makeiden suunnittelussa ja toteutuksessa. Eilen suhasin aaton joulupöydän puolukkaparfait'n pakkaseen odottamaan. Lisäksi valmistui äidin työpaikan joululounaalle jälkiruoaksi aina varma Marianne -juustokakku.

Tänään olen eksperimentoinut käpykakun parissa. En ole aikaisemmin leiponut käpykakkua ja oikeastaan täytyy tunnustaa, etten edes muistanut, mitä koko komeus tavallisesti pitää sisällään. Aikani reseptejä googleteltuani totesin, ettei kahta samanlaista reseptiä edes löytynyt, joten tuunasin sitten tyytyväisenä ihan oman jouluisen versioni tästä suloisesta klassikkokakusta.


Käpykakku

Kakkupohja
5 kananmunaa
sokeria
vehnäjauhoja
maissitärkkelystä
leivinjauhetta

Kostutus
2 cl rommia
½ dl maitoa
½ tl vaniljasokeria

Väliin
300 g luumumarmeladia
2 cl rommia
1-2 rkl vettä
3dl kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria

Voi-sokerikreemi
100 g voita
200 g tomusokeria
2 rkl kaakaota
1 rkl maitoa

Kuorrutus
400 g mantelimassaa
2 dl tomusokeria
½ dl kaakaota
½ dl vaaleaa siirappia

Kakusta riittää arviolta 10-12 hengelle

Valmista sokerikakkupohja: Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja lämmitä uuni 175 C asteiseksi. Riko kananmunat juomalasiin. Miittaa puhtaalla samankokoisella lasilla kananmunien tilavuuden verran sokeria. Vatkaa kananmunat ja sokeri isohkossa kulhossa kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi.

Mittaa vielä juomalasilla myöskin kananmunien tilavuuden verran jauhoja, puolet vehnäjauhoja ja puolet maissitärkkelystä, sekoita niihin leivinjauhe 1/4 tl / kananmuna eli tässä tapauksessa 1 1/4 tl. Kääntele jauhot muna-sokerivaahtoon. Kaada taikina uunipellille ja paista n 10 minuutin ajan tai kunnes kakkupohja on tikulla kokeillen kypsä.

Kumoa kypsä kakkupohja sokeroidulle leivinpaperille ja irrota varovasti päällimmäinen leivinpaperi. Anna jäähtyä. Sommittele kakkupohjasta 4-5 suorakaiteen muotoista palaa siten että kaksi suurinta ovat suurin piirtein saman kokoisia ja loput pienenevät asteittain. Pyöristä paloista kulmat.

Valmista täytteet: Vatkaa täytteen kerma vaahdoksi ja mausta se vaniljasokerilla. Notkista luumumarmeladi rommilla ja vesitilkalla. Sekoita kostutusliemi.

Täytä kakku: Kakku kannattaa täyttää tarjoilua edeltävänä päivänä. Kokoa kakku kerroksittain kävyn muotoon tarjoilulautaselle. Pohjimmaista kakkulevyä en tapaa kostuttaa. Muutenkin kostutuksen kanssa kannattaa olla varovainen, sillä mikään ei ole ankeampaa kuin vetinen täytekakku. Kaikkea kostutuslientä ei siis ole pakko käyttää. Nosta kakku jääkaappiin lepäämään.

Valmista voi-sokerikreemi: Vatkaa huoneenlämpöistä voita hetki, lisää sitten vähitellen tomusokeri, johon on sekoitettu kaakaojauhe. Lisää lopuksi maito. Levitä voi-sokerikreemiä kakun pinnalle siten, että saat pinnasta sileän. Nosta kakku jääkaappiin odottamaan kuorrutusta.

Valmista kuorrute: Paloittele kulhoon mantelimassa. Lisää siirappi ja tomusokeri, johon on sekoitettu kaakaojauhe. Vaivaa tasaiseksi taikinaksi. Kauli tomusokeroidulla leivinpaperilla tai silikonialustalla n. 2,5 - 3 mm paksuiseksi ovaalin muotoiseksi levyksi. leivinpaperia tai kaulinta apuna käyttäen kuorrute kakun päälle, silloittele kuorrute kakun pinnalle ja leikkaa ylimääräinen kuorrute veitsellä kakun reunoja myötäillen. Muotoile kakun pintaan kävyn "suomut" veitsiä tai saksia apuna käyttänen. Koristele tomusokerilla juuri ennen tarjoilua.

3 kommenttia:

  1. Kuulostaa todella ihanan juhlavalta herkulta! Mää haluan kotia päästyäni myös tätä leipomaan:)!

    VastaaPoista
  2. Upean näkönen kakku! Täytyykin kokeilla ensi jouluna. :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos :) Sen verran pitää itsekin kakkua kommentoida, että jos ei pidä mantelimassan mausta, sokerimassalla kuorruttaminen lienee parempi vaihtoehto. Tällaisellaan kuorrute maistuu kyllä selkeästi vielä mantelimassalta siihen lisätystä kaakaosta huolimatta.

    VastaaPoista