Sivut

maanantai 10. joulukuuta 2012

Suklaata, suklaata, suklaata - Jouluinen suklaamoussekakku

Valmistin taannoisten blogipikkujoulujen jälkiruokapöytään suklaamoussekakkua, jonka reseptin olin bongannut Hesarin ruokasivuilta jo edeltävän joulun alla, mutten ollut tullut aikaisemmin kokeilleeksi. Resepti on suklaamestari Petri Sirénin käsialaa, ja suunniteltu siten, että kakun kaikki komponentit, kakkupohjan, moussen ja suklaakastikkeen, voi halutessaan tarjoilla myös erikseen. Nerokasta!


Useammasta osasestaan huolimatta kakku oli suhteellisen yksinkertainen valmistaa, sillä eri työvaiheet olivat nopeita. Kakkutaikina ei esimerkiksi kaivannut vatkausta ja suklaat sulivat näppärästi mikrossakin. Lämpötiloja en mittaillut, kun reseptinkään lämpötiloja ei oltu ilmoitettu asteen tarkuudella. Periaatteella "hiukan kättä lämpimämpi" tuli ihan kelpo lopputulos huomioiden, että ihmisen ruumiinlämpö keikkuu noin 36 Celsiuksen tietämissä. Resepti osoittautui myös gluteenittomaksi, mikä on aina plussaa, sillä helppoja gluteenittomia reseptejä ei ole koskaan liikaa esimerkiksi juhlien järjestämistä ajatellen.



Pekaanipähkinä-suklaakakku
Resepti: Helsingin Sanomat
140 g laadukasta tummaa suklaata (60–75 %)
100 g voita
6 kananmunaa
180 g ruokosokeria
30 g kaakaojauhetta
50 g karkeasti murskattuja pekaanipähkinöitä
1/2 tl kardemummaa
1/2 tl kanelia

Sulata suklaa ja voi mikroaaltouunissa tai vesihauteessa täysin suliksi (noin 40–50-asteiseksi).  Vispaa kananmunat ja sokeri kevyesti sekaisin, ei tarvitse vaahdottaa. Lisää loput ainekset kananmuna-sokeriseokseen. Kaada joukkoon voi-suklaaseos. Kääntele kakkutaikina kunnolla sekaisin nuolijalla. Kaada taikina halkaisijaltaan 24 sentin silikonivuokaan tai leivinpaperilla vuorattuun kakkuvuokaan. Paista 210-asteisessa uunissa noin 18 minuuttia. Kakku saa jäädä sisältä hieman kosteaksi.


Suklaamousse

70 g laadukasta tummaa suklaata (60–75 %)
2 dl kuohukermaa
1/3 tl kanelia
1/3 tl kardemummaa

Vispaa kerma kevyeksi vaahdoksi, lisää mausteet kermaan vispauksen loppuvaiheessa.  Sulata suklaa vesihauteessa tai mikroaaltouunissa pienellä teholla 30 sekunnin pätkissä välillä sekoittaen, kunnes suklaa on täysin sulaa. Sekoita ensin nuolijan avulla 1/3 kermavaahdosta sulaan suklaaseen. Suklaan pitää olla lämmintä (40–50 astetta), muttei kuumaa. Sekoita sitten loput kermavaahdosta suklaa-kermaseokseen.


Suklaakastike

70 g laadukasta tummaa suklaata (60–75 %)
1 dl kuohukermaa

Lämmitä kerma ja suklaa samassa astiassa vesihauteessa, kunnes suklaa sulaa. Voit lämmittää ne myös mikroaaltouunissa pienellä teholla 30 sekunnin pätkissä, välillä sekoittaen, kunnes seos on sulanut (noin 35–40 astetta).


Kakun kokoaminen
Levitä suklaamousse nuolijalla tai veitsellä kakkupohjan päälle. Mousse jähmettyy sitä nopeammin, mitä enemmän suklaassa on kaakaovoita (tummissa suklaissa kaakavoita on useimmiten eniten). Kaada suklaakastiketta moussen päälle. Säilytä kakku viileässä. Ota huoneenlämpöön puoli tuntia ennen tarjoilua. Huoneenlämmössä suklaan viettelevät aromit tulevat parhaiten esille.


Käytin kakkuun Valrhonan 70% reilun kaupan suklaata, kun muuta ei tahtonut lahjapakkauksia lukuunottamatta Oulun Stockalta löytyä. Suklaan hedelmäinen maku toi kakkuun mukavaa raikkautta, eikä lopputuloksesta tullut edes ertyisen makea, sillä mousseen tai suklaakastikkeeseen ei erikseen lisätty sokeria. Omat, vielä pääsääntöisesti maitosuklaan makeuteen tottuneet makunystyräni tuomitsivat kaukun himpun verran liian tummansuklaiseksi. Suuremman kaakaoprosentin ystävälle suosittelen kuitenkin lämpimästi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti