Sivut

tiistai 23. maaliskuuta 2010

Matkamuistoja Madeiralta - bolo do caco

Talvilomaviikko vierähti uskomattoman nopeasti Madeiran kukkaissaaren lämmöstä, levadavaelluksista ja upeasta luonnosta nauttien. Madeira teki lähtemättömän vaikutuksen juuri vehreällä kauneudellaan. Lisäksi pienelle meren ympäröimälle maatilkulle tuntui mahtuvan uskomaton määrä erilaisia kasvillisuusvyöhykkeitä ja upeita maisemia. Lämpötila saarella keikkuu ympäri vuoden parinkymmenen lämpöasteen tuntumassa, mikä tekee Madeirasta ympärivuotisen lomakohteen. Maaliskuu on Madeiralla vielä talvikuukausi, ja tämä talvi on ollut saarella poikkeuksellisen sateinen ja kylmä. Matkaoppaat tiesivät kertoa lomaviikkomme olleen neljään kuukauteen aurinkoisin, joskin säätilat vaikuttivat saarella olevan hyvinkin paikallisia.


Talven sateiden jälkeen koko saaren luonto tuntui valmistautuvan vastaanottamaan kevättä. Jo muutan aurinkoisen päivän aikana yhä uusia kasveja puhkesi kukkaan. Paras aika kukkien ihasteluun sijoittuu kuulemma huhti-toukokuun vaihteeseen, mutta jo nyt Suomen suven vaatimattomaan kauneuteen tottunut ei voi kuin ihmetellä, miltähän saarella mahtaa näyttää kevään kukoistuksessa. Kaikki mikä Suomessa hädin tuskin (nimimerkillä viherpeukalo keskellä kämmentä) menestyy kukkaruukussa, kasvaa Madeiran vulkaanisessa maaperässä jotakuinkin pensaan tai pienen puun kokoisena


Pitkien vaelluspäivien päätteeksi kelpasi hyvällä omatunnolla herkutella tuoreella valkosipulileivällä ja muhkeilla espetada-lihavartailla. Menneenä viikonloppuna päätin kokeilla netistä penkomaani madeiralaisen maalaisleivän Bolo do Cacon reseptiä. Tätä litteähköä, rapeakuorista leipäkakkusta tarjoiltiin usein ravintolassa valkosipulivoilla silattuna. Perinteisesti herkku on tietääkseni kypsennetty avotulella savi- tai kivialustalla, mistä syystä päätin kokeilla leipien kypsentämistä joku vuosi sitten lahjaksi saamallani OBH Nordican Pizza Pronto pizzauunilla. Uunin lämpötila nousee käytön aikana helposti ohjelämpötilaa korkeammaksi, minkä vuoksi lyhensin paistoaikaa jonkin verran. Leivän pinnasta tuli näin mukavan rapsakka, joskin uskoisin kuumalla uunilla ja pizzakivellä päästävän samoihin lopputuloksiin.


Bolo do caco –maalaisleipä
Resepti: Kanelibasilika
2,5 dl vettä
½ rkl suolaa
7 dl vehnäjauhoja
1 pss kuivahiivaa tai 25g hiivaa
100 g bataattia

Valkosipulivoi:
75 g voita
1-2 murskattua valkosipulinkynttä
2 tl hienonnettua persiljaa

Kuori ja paloittele bataatti ja keitä se kypsäksi. Soseuta kypsät bataattipalat muussiksi. Mittaa kulhoon reilusti lämmin vesi ja lisää siihen suola. Mittaa jauhojen määrä ja sekoita siihen kuivahiiva. Kaada osa jauhoista veden joukkoon ja sekoita hyvin. Lisää bataattisose sekä loput jauhot. Alusta taikinaa, kunnes se irtoaa kulhosta. Jätä kohoamaan reiluksi tunniksi.

Tee sillä aikaa valkosipulivoi. Sekoita huoneenlämpöisen voin sekaan puserretut valkosipulinkynnet sekä persiljasilppu. Voit käyttää persiljan sijasta myös mm. basilikaa tai muita yrttejä.

Leivo takinasta kaksi pyöreää leipää, paksuudeltaan n. 1,5cm. Anna kohota vielä liinan alla 20 minuuttia. Paista 225 asteessa noin 10-15 minuuttia. Halkaise leivät ja valele ne valkosipulivoilla. Tarjoa lämpimänä vaikka kuuman keiton kera tai nautiskele sellaisenaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti