Sivut

maanantai 3. joulukuuta 2012

Kun superfood kohtaa maalaisserkkunsa

Ensimmäistä kertaa blogiurallani päätin ilmoittautua Cocovin ruokabloggareille tarkoitettuun kilpailuun ja näinpä postista tupsahtikin viime viikolla paketillinen sitä kuuluuisaa superfoodia. Tehtävänanotona oli valmistaa välipala- tai jälkiruoka-annos hyödyntäen vähintään kahta neljästä yllätyspaketin raaka-aineesta. Tunnustan, että alunperin osallistumispäätökseeni vaikutti itse tehtävää enemmän se, että kilpailun voittajat pääsevät kokkaamaan Murun Henri Alénin oppiin.

Lähtökohtaisesti kaukomailta tuleva superfood on tuntunut käsitteenä vähän vieraalta, kun Suomen metsät pullistelevat toinen toistaan terveellisempiä marjoja, jos vain joku viitsisi poimia. Yllätyspaketista löytyneet kaakaonibsit herättivät kuitenkin makeanystävän mielenkiinnon, ja näin mielessäni alkoi hahmottua ajatus jälkiruoasta, jossa superfood kohtaa maalaisserkkunsa. Annoksessa hyödynsin Cocovin tuotepaketista löytyneitä kaakaonibsejä, Kalaharin suolaa sekä neitsytkookosöljyä.


Superfoodbrownies, karpalomoussea ja kinuskia
Reseptistä riittää jälkiruoaksi noin kahdeksalle. Ainemäärät voi kuitenkin halutessaan helposti puolittaa.

Brownies
100g (120ml) neitsytkookosöljyä
2 dl (170g) ruokosokeria
2 kananmunaa
1 dl (40g) kaakaota
½ tl Kalaharin suolaa
½ tl leivinjauhetta
1 tl aitoa vaniljasokeria
1 dl (n. 60g) kaakaonibsejä
1 dl (n. 60g) pistaasimanteleita tai manteleita rouhittuna
1 dl (n. 60g) laadukasta maitosuklaata karkeasti rouhittuna
1 dl vehnäjauhoja

Laita uuni lämpenemään 175 C. Vuoraa leivinpaperilla n 15cm x 30 cm uunivuoka.

Sulata kokosöljy juoksevaksi. Sekoita kulhossa sokeri, kaakao, suola, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Lisää munat ja kookosöljy ja sekoita tasaiseksi. Lisää kaakaonibsit, rouhitut mantelit ja suklaa sekä jauhot ja sekoita taikina nopeasti sekaisin.

Kaada taikina vuokaan ja paista uunin keskitasolla n 25 minuuttia.


Karpalomousse
2 liivatelehteä
150 g karpaloita (n. 3 dl jäisiä karpaloita)
140 g valkosuklaata
2 dl kuohukermaa
1 tl aitoa vaniljasokeria

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Laita karpalot kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi rauhallisesti sekoitellen ja painellen lusikan pohjalla marjoja rikki. Mikäli käytät tuoreita karpaloita pakasteiden sijaan, lisää kattilaan ruokalusikallinen vettä. Kun marjat ovat hajonneet, paseeraa seos siivilän läpi siten, että saat sileän marjapyreen. Purista liivatteista ylimääräinen vesi ja sekoita pyreen joukkoon. Mikäli pyree on jo jäähtynyt niin, etteivät liivatteet enää sula, käytä seosta mikrossa 10-12 sekuntin ajan, sekoita ja anna jäähtyä.

Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa 30 sekuntin pätkissä välillä sekoittaen. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja mausta vaniljasokerilla. Sekoita noin kolmasosa kermavaahdosta vielä hiukan kättä lämpimämpään sulkaaseen, lisää karpalopyree ja sekoita seos lopun kermavaahdon joukkoon nuolijalla käännellen. Nosta jääkaappiin asettumaan muutamaksi tunniksi.


Kinuski
2 dl kuohukermaa
2 dl sokeria
½ tl Kalaharin suolaa
2 rkl neitsytkookosöljyä.

Keitä kermaa ja sokeria miedolla lämmöllä kattilassa rauhallisesti sekoitellen, kunnes kinuski saa hiukan väriä ja kastike on haluamasi paksuista. Konsistenssia voi testata tipauttamalla tipan kinuskia kylmälle lusikalle. Mikäli kastike pääsee liian paksuksi, voit ohentaa sitä lisäämällä tilkan kermaa. Lisää lopuksi suola ja kookosöljy, sekoita hyvin ja annä jäähtyä hiukan.

Tarjoile brownies karpalomoussen ja kinuskikastikkeen kera, koristele annokset tomusokerilla ja muutamalla karpalolla.


Kaakaonibsit toimivat brownies-reseptissä loistavasti ja koostumuskesta tuli samalla kertaa rapea, mutta myös kostean mehevä. Kookosöljy antoi mielestäni leivokselle mukavan parfyymisen häivähdyksen kookosta ilman, että maku olisi liian hallitseva. Kalaharin suola taas antoi kinuskiin mukavan pehmeän suolanmaun, eikä merisuolan pistävyydestä ollut tietoakaan. Makean kinuskin ja suklaaleivoksen makuparina karpalo toi annokseen miellyttävää, raikasta hapokkuutta.

3 kommenttia:

  1. Hei, löysin ensi kertaa blogiisi Pastanjauhannan linkittämänä. Kauniita kuvia ja oheinen ohje vaikuttaa oikein herkulliselta. Kyselisin suklaakakun perään, joka blogipostausten perusteella oli sinun kättesi töitä ruokablogien pikkujouluissa. Mahdatko julkaista reseptiä täällä?
    /Elina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa ja kiitos kommentistasi Elina! Suklaamoussekakku oli pikkujouluissa tosiaan minun valmistani ja kyllä minun oli vielä tarkoitus postata resepti tännekin, jahka saan aikaiseksi.. ;) Mutta jos satut tarvitsemaan reseptiä jo ennen kuin se tapahtuu, piipahda Hesarin sivuille, resepti on sieltä kotoisin. Löytyy googlesta hakusanoilla "hs" ja "suklaamoussekakku". Olisin lisännyt linkin tähän, mutta en jostain syystä onnistunut sitä nyt tekemään, kun surfaan iPadilla...

      Poista
  2. Hieno juttu, kiitoksia.:) Alanpa googlailla. /Elina

    VastaaPoista