Mukavasta häähumusta huolimatta viikonlopun kohokohta oli kuitenkin saada viettää aikaa vanhojen ystävien kera, ajoittain hyvästä ruoasta ja juomastakin nauttien. L:n toivomuksesta varasimme lauantai-illaksi pöydän Helsingin Sanomien ruokaliitteen sarjakuvasta alkunsa saaneesta ravintola La Tablesta. Ruoka oli maukasta ja mielestäni hinta-laatusuhde ihan mukavasti kohdillaan. Perjantaina taas linnoittaudumme K:n ja J:n kompaktiin yksiöön ruokaa laittamaan ja iltaa istumaan. Pääruuaksi päätimme valmistaa kampasimpukoita, jotka tällä kertaa uiskentelivat pannulle Herkun pakastealtaasta, ja simpukoiden seuraksi sahramirisottoa. Jälkiruuaksi tarjoiltiin yleisön pyynnöstä lukioaikaista lempijälkiruokaani uunijäätelöä.
Minun ainainen ongelmani tämän blogin pitämisen kannalta - enkä usko sen olevan kovinkaan tavatonta - on se, että noudatan harvoin ruokaa laittaessani reseptiä. Minulla ei myöskään ole aina tapana mittailla ainemääriä kovin tarkkaan. Leivonta on toki usein eri juttu ja reseptien joskus pikkutarkkakin noudattaminen onnistuneen lopputuloksen kannalta välttämätöntä. Usein mennään siis fiilispohjalta, varsinkin kun olen toisinaan laiska käymään kaupassa ja on pärjättävä sillä, mitä ruokakomerosta kulloinkin sattuu löytymään. Tällöin resepti toimii enemmänkin inspiraationa kuin ohjenuorana. Siksipä arkiset keitokseni jäävät usein dokumentoimatta, kun taas leivonnaisreseptit tulee usein raportoitua tänne, kun ne jo muutenkin löytyvät kirjattuna jostain.
Sahramirisotto valmitui siis tavalliseen tapaan melko lailla hatusta, joten tarkkaa resptiä ei nyt ole tarjolla. Aika lailla risoton perusohjeella kuitenkin pärjää. Itse kähvelsin aikoinani risoton perusohjeen jostain Jamie Oliverin keittokirjasta, ja sitä olen yleensä soveltanut ihan onnistuneesti risottoon kuin risottoon. Esimerkkinä vaikkapa risotto punajuuresta tai kiipeilyreissulla valmistunut sienirisotto. Ihan kelpo sahramirsottoa siitä näinkin tuli. :)
Risottopohjaan sipulin ja valkosipulin seuraksi sopisi hienonnettu varsiselleri. Sahrami lisätään risottoon keittelyn loppupuolella. Risoton ollessa miltei valmista, käräytä suolalla ja pippurilla maustetut simpukat kuumalla, kevyesti öljytyllä pannulla minuutti per puoli. Simpukoiden pinnalle voi vielä puristaa tilkkasen sitruunan mehua. Sitruunan mehu ja raastettu kuori voisivat sopia myös risoton sekaan. Myös paahdetut pinjansiemenet sopisivat varmaan mukavasti risoton pinnalle rakennetta antamaan... Päätä sinä! :)
Kuvassa vääräoppisesti salaattia samalla lautasella... |
Uunijäätelön marenkikuoren alta löytyi tällä kertaa vaniljajäätelöä ja lemon curdia. Noin kuuden hengen annosta varten valmistin kahden munan sokerikakkupohjan. (Saman tilavuuden verran munia, sokeria ja vehnäjauhojen ja maissitärkkelyksen seosta sekä n. 1/4 tl leivinjauhetta per muna. Munat ja sokeri vaahdoksi, jauhot ja leivinjauhe sekaan, sitten uuniin 170C, kunnes hammastikulla testaten kakku on kypsä) Pinnalle valmistin kahden valkuaisen marengin (n. 0,5 dl sokeria per valkuainen).
Jälkiruoan voi koota joko annosvuokiin tai yhteen suurempaan uuninkestävään vuokaan. Pohjalle ja vuoan reunoille siis viipale sokerikakkua, jonka voi kevyesti kostuttaa esim. sitruunamehulla, täytteeksi kerroksittain hiukan pehmoista jäätelöä ja haluamaasi täytettä ja lopuksi kerros marenkia pinnalle. Uunijäätelön hyvä puoli on täytevaihtoehtojen lähes loputtoman muunneltavuuden lisäksi se, että sen voi valmistaa pakkaseen valmiiksi vaikka jo edellisenä päivänä. Ennen tarjoilua riittää, kun herkun käyttää kuumahkon uunin grillivastusten alla juuri sen verran, että marenki saa kauniin värin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti